Ny lov skal sikre handicappedes rettigheder

Handicappede børn i Grønland skal også have tilbud om uddannelse på lige fod med andre børn, siger FN. Det kan blive et af de centrale punkter i Naalakkersuisuts forslag til ny handicaplov næste år.

I det hele taget ser det ud til, at handicappede i Grønland nu får den hjælp og opmærksomhed, de har ret til.

Det sker, når Naalakkersuisut på næste forårssamling i 2017 barsler med ny lovgivning på handicapområdet, oplyser naalakkersuisoq for Familie- og Sociale anliggender Martha Lund Olsen.

 

Uddannelse til handicappede

Blandt andet kan de handicappede se frem til mere uddannelse. Det sker, efter at FN blandt andet har kritiseret Grønland for manglende handicappolitiske handleplaner og for ikke at sikre, at der er lærere nok med en specialpædagogisk uddannelse.

Men Grønland får altså også kritik af FN for ikke at sikre, at børn med handicap får mulighed for uddannelse som andre børn, erkender Martha Lund Olsen:

- Det er for eksempel uddannelsesområdet, der halter. Man inddrager ikke de handicappede nok.

- Det vil sige, de bliver ikke uddannede nok?

- Nej.

Og her er der plads til forbedringer. En rapport fra 2013 viser, at op mod 80 % af borgere med vidtgående handicap ikke har fået en uddannelse udover folkeskolen.

 

Egen handicaptalsmand

De handicappede kan også se frem til at få deres egen handicap-talsmand og på den måde inddraget i samfundet på lige fod med andre borgere, siger martha Lund Olsen:

- Der er fra det offentliges side ikke handleplaner nok i forhold til at inddrage de handicappede i samfundet. Nogle af hovedpunkterne i FN's handicapkonvention er jo, at der skal være ligestilling, naalakkaersuisoq for blandt andet Familie- og Sociale Anliggender.

 

Manglende tilbud i sundhedsvæsnet

I sin redegørelse om handicapområdet, som er i høring påpeger Naalakkersuisut, at der blandt andet også er behov for bedre tilbud til handicappede inden for sundhedsvæsnet og på arbejdsmarkedet.

Det gælder også ude i kommunerne. Her mangler der bo- og uddannelsestilbud til støttepersoner, der arbejder med handicappede, hvis antallet af borgere med handicap som visiteres til Danmark skal bringes ned.

 

 

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt