Ny institution for unge kriminelle åbner

I dag er der i Sisimiut officiel åbning af en sikret institution for unge kriminelle.
Skrevet af Karsten Sommer
25. april 2014 07:14

Dermed opfyldes et længe næret politisk ønske om bedre tilbud til anbringelse af tilbageholdte og dømte unge kriminelle mellem 15-18 år.

- Der har længe været et stort behov for socialpædagogiske anbringelsespladser til unge kriminelle, skriver naalakkersuisoq for familie og justitsvæsen Martha Lund Olsen.

- De unge har nemlig ret til at blive skærmet fra negativ påvirkning fra voksne kriminelle og skal derfor ikke placeres på landets anstalter. Med den nye, sikrede institution undgår man, at de unge skal afsone blandt voksne, fastslår hun.

Debatten om Grønlands manglende pladser beregnet til unge kriminelle blussede især op, da en 17-årig pige sidste år begik selvmord, mens hun var tilbageholdt i anstalten i Aasiaat.

Den nye sikrede institution byder på i alt  8 pladser, fordelt på 4 i en åben samt 4 i en sikret afdeling.

Naalakkersuisut understreger, at børn- og unge, der begår kriminalitet, uanset hvad, er omfattet af sociallovgivningen og af FN's Børnekonventionen.

- De anbragte unge skal sikres socialpædagogisk hjælp, og tilbydes hjælp til fysisk og psykisk stabilisering, skriver Martha Lund Olsen, og understreger:

- Det gælder om at unge, der er kommet på den forkerte side af loven, motiveres til positiv forandring og udvikling, så de efter endt afsoning er i stand til at begå sig i samfundet på egen hånd.

Det håber naalakkersuisoq for familie og justitsvæsen, at den nye sikrede institution i Sisimiut vil være med til at gøre muligt.