Ny Fond til jollefiskere og fangere

11. oktober 2005 11:10

Jollefiskerne og fangernes koner i Uummannaq har lavet en fond. De har startet fonden for at hjælpe deres mænd. Indsamlingen til fonden, der begyndte i Uummannaq i foråret, er nu blevet til en landsdækkende indsamling. Formanden for fonden, Margrethe Nielsen fra Uummannaq, siger at pengene med tiden vil kunne søges af jollefiskere og fangere over hele landet. Men hvad er den egentlige grund til at konerne selv tager fat i stedet for mændene selv? Margrethe Nielsen svarer:

- Det har altid været sådan, at vores mænd er opdraget på den måde at de ikke klynker eller råber højt over deres problemer, de går mere stille med deres problemer, uanset hvor svære de måtte blive.

Derfor tænkte jeg, det kan jeg som ægtefælle ikke længere leve med at være tilskuer til. Derfor startede jeg med at arbejde for at få etableret en fond allerede i februar i år. På dette tidspunkt havde vi store problemer med at få økonomien til at løbe rundt, fordi vejret var meget ustabilt, så mændene ikke kunne tage på fangst i mange dage ad gangen. Min mand havde så godt som ingen indtægter helt fra september sidste år til starten af februar i år, på grund af dårligt vejr, og regninger kan man ikke vente med at betale til det er godt vejr igen, fortæller Margrethe Nielsen.

Hun har måttet været ene forsørger for sin familie i løbet af hele den periode hvor hendes mand ikke kunne hjælpe til. Margrethe Nielsen har på baggrund af de seneste års dårligere og dårligere vejrforhold tænkt over hvordan hun kan hjælpe, ikke kun sin mand, men også andre der har de samme forhold.

- En af de vigtige grunde til at jeg har startet denne fond er at jollefiskerne og fangerne ikke har noget at falde tilbage til, altså få sygedagpenge eller økonomisk støtte under de perioder de ikke kan tage på fangst.

Margrethe Nielsen har derfor kontaktet KNR Avannaa som har bragt nyheden om hendes sag.

- Efter udsendelsen har jeg fået mange henvendelser fra hele kysten, folk ringede simpelthen til mig for at udtrykke deres støtte og taknemlighed, hvilket har givet mig styrke til ikke at give op.

Formanden for jollefiskernes og fangernes koners Fond Margrethe Nielsen oplyser at der er oprettet en konto til fonden, så alle som har lyst kan sætte penge via Grønlandsbanken. Og for de lyttere som får lyst til at sætte penge ind til fonden, der kan vi fortælle at Fondens konto nummer er - 6471 3000 300.

Da Fonden først skal samle penge ind så kan Jollefiskere og fangere som kommer i klemme søge til Fonden om 3 år.