Ny fangstregler for isbjørne vækker uro

Skrevet af Karsten Sommer
28. september 2005 16:29

Kvoter for isbjørnefangst – licenser til fangerne – fredning af hunbjørne med unger.

Der er lagt op til drastiske ændringer i den grønlandske bjørnefangerkultur, når de nye bekendtgørelser om isbjørnefangst lidt efter lidt træder i kraft fra midten af oktober frem til 1.januar 2006.

Den ny bekendtgørelse er et resultat af en beslutning i Landsstyret helt tilbage i år 2000. Her erkendte man at der måtte ske ændringer i forvaltningen af fangst på hvid- og narhvaler, hvalros og altså også isbjørne.

Og det er de ændringer, der nu er ved at blive gennemført.

De ny regler vækker stor uro blandt fangerne.

Qaerngaaq Nielsen er fanger i Savissivik og ser med skepsis frem til de nye regler, hvor fangerne kun må jage med licenser, der gælder for et dyr af gangen.

- Vi har vores ældgamle fangerkultur, og det er vores eneste erhverv. Udsigten til at vi kun må fange et dyr ad gangen finder vi meget forkert.

- Vores største hunde er specielt opdrættet til bjørnefangst, og blot de får færten af bjørn bliver de næsten umulige at styre. Hvis vi på fangsttur møder flere isbjørne, kan det blive meget meget farligt, hvis vi kun må fange en af dem, siger Qaerngaaq Nielsen til Radioavisen.

Mens de ny regler om fredning af hunbjørne og bjørneunger træder i kraft fra 15.oktober, skal licens- og kvoteordningerne igennem en høringsrunde i dette efterår, bl.a. i Fangstrådet, hvor fangere som Qaerngaaq Nielsen vil blive hørt.

Kvoternes størrelse og hvordan licenserne skal administreres, bliver endeligt fastlagt når høringsrunden er overstået, og nye tal omkring bestandens størrelse foreligger i december.

Den ny bekendtgørelse skaber samtidig mulighed for såkaldt trofæjagt, i håb om at dette kan være med til at forbedre bjørnejægernes indtjening på længere sigt.