Ny centerleder: Realistisk med 125 studerende årligt

Et nyt arktisk universitetscenter i Grønland, der årligt optager 125 studerende om 12-13 år. Det er bare et af de mål, som den nyudnævnte centerleder for ARTEK Carl Egede Bøggild har sat sig.
Skrevet af Mads Lynge
01. oktober 2012 12:23

Et nyt arktisk universitetscenter i Grønland, der årligt optager 125 studerende om 12-13 år. Det er bare et af de mål, som den nyudnævnte centerleder Carl Egede Bøggild har sat sig. Og han mener det er realistisk:

- Det er realistisk, men selvfølgelig vil man ikke kunne uddanne 125 fra Grønland alene, så skal det op og være en international uddannelse, altså, hvor der også kommer folk udefra. Målet med at nå så højt var dels, at begynde at dække en større del af behovet i Grønland, og samtidig også profilere sig og lave en uddannelse for hele Arktis, siger den nye leder af Center for Arktisk Teknologi Carl Egede Bøggild, der påpeger, at der er stor behov for arktiske ingeniører rundt omkring i verden.

Hvis målet om et optag på 125 studerende om året skal nås, er uddannelse, uddannelse og uddannelse vejen frem, siger han, og på sigt skal optaget af grønlandske studerende øges, så man i videst mulige omfang dækker det grønlandske behov, samtidig med at man optager udenlandske studerende.

For det er vigtigt, at man har et mål om nå op på 125 studerende om året, da det er vigtigt for det faglige niveau, siger den nyudnævnte centerleder:

- Man skal op på det niveau med hensyn til antal, og fagligt niveau for at få det meste ud af det. Det er relativt dyrt og ikke særlig optimalt, at have små studiegrupper. Så der er et mål om at nå op i kvalitet og nå op i volumen med hensyn til uddannelse af arktiske ingeniører, siger Carl Egede Bøggild.

Ifølge en pressemeddelelse fra Danmarks Tekniske Universitet, er der i dag et stort behov såvel i Grønland, som internationalt for arktiske ingeniører, som kan løse teknologiske problemstillinger i det grønlandske samfund inden for miljø, infrastruktur og byggeri, og behovet vil vokse yderligere.
Faktisk anslås det, at der i perioden frem til år 2040 vil være et behov for ekstra 600 ingeniører i Grønland.

Der er nedsat en tværfaglig arbejdsgruppe med deltagere fra Danmark og Grønland, der skal planlægge det videre forløb og rejse penge til den første etablering.

Carl Egede Bøggild håber at arbejdsgruppen allerede inden for et år kan komme med deres bud på, hvordan det hele kan forløbe.

Men hvad er så succeskriteriet, spørger vi den nye centerleder, og han svarer:

- For mig er succeskriteriet både at uddannes flere, men også at hæve det faglige niveau, således, at det er attraktive kandidater, der kommer ud, som sikrer, ar de får nogle gode jobs og bliver nyttige for samfundet, siger den nyudnævnte centerleder i Center for Arktisk Teknologi, Carl Egede Bøggild.

Finansieringen af centret tænkes hovedsagelig at komme fra myndigheder, fonde og landets nye råstofindustri.

Det nye universitetscenter med studerende på bachelor- og kandidatniveau skal ligge i forbindelse med den eksisterende Bygge- og Anlægsskole i Sisimiut, hvor diplomingeniøruddannelsen Arktisk Teknologi i dag udbydes.