Ny ø opdaget

Endnu en lillebitte ø fundet nord for Grønland - det kan få stor betydning for de territoriale krav om Nordpolen
02. november 2007 11:44

Endnu en ny ø er dukket frem under den smeltende is – hvis det rent faktisk er en ø, kan det få stor betydning for Grønlands/Danmarks ret til undergrunden ved Nordpolen:

Der er nemlig tale om verdens indtil videre nordligste ø – den er fundet kun fire kilometer nord for Grønlands kyst - et par hundrede meter nord for øen Oodaaq, som blev opdaget i 1978 – og hidtil har været regnet for verdens nordligste ø. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den amerikanske polarforsker Dennis Schmitt der har opdaget øen – og han har givet den navnet Stray Dog West. Det var også Dennis Schmitt der sidste sommer opdagede Warming Island ved Østkysten – endnu en ø, der hidtil havde været dækket af isen.

Selvom Stray Dog West kun er knap 60 meter lang, så kan den alligevel få stor betydning i den internationale kamp om Nordpolen – og endnu vigtigere – de ressourcer der findes i havet ved Nordpolen.

- Denne lille bitte ø kan få stor international betydning. Når isen smelter kommer der sikkert flere af den slags små-øer, og de vil spille en rolle i de internationale grænsedragninger, siger Stefan Talmon, professor i international ret ved Oxford University, til Reuters.

Men før det kommer så vidt, skal det først slås fast, om Stray Dog West overhovedet er en ø – eller om det er en klippe. Det er kun en ø, der giver international ret til fiskeri og territoriale krav – og for at være en ø, skal landområdet for det første være fri af vandet – også ved højvande – og så skal den i øvrigt blive liggende.

Og det er der ingen garanti for. Den er nemlig skabt af så lette materialer, at den i teorien kan skubbes væk igen af havisen. Derfor er placering foreløbig mest af symbolsk betydning – men kan få territoriel betydning på længere sigt.