NUSUKA: INI betaler ikke til tiden

23. maj 2006 09:52

INI A/S er alt for længe om at betale sine regninger til håndværkerne, som udfører en række arbejdsopgaver for boligselskabet. Sådan skriver den grønlandske arbejdsgiverforening NUSUKA i en klage til landsstyremedlemmet for boliger og infrastruktur, Jørgen Wæver Johansen.

- Det går alt for trægt og det går ud over håndværkernes økonomi, skriver NUSUKA. Arne Fisker, ejer af et servicefirma i Nuuk nikker genkendende til problemet med at skulle vente længe på INI´s betaling.

- For det meste overholder INI tidsrammen, men det kan ske, at betalingen er forsinket, men derfor er det nødvendigt at vi som selvstændige også selv holder kontakten til boligselskabet så de overholder tidsfristen, siger Arne Fisker, der engang har måttet ventet i et år før INI betalte sin regning.

Vi spurgte direktøren for INI, Kenneth Jørgensen, hvordan han ser på klagen om INI´s langsommelighed, og han svarer:

- For det første så kan jeg tilbagevise klagen. Vi følger de fællesbetingelser der er anvist i AB95, som foreskriver at bygherren skal senest 15 arbejdsdage fra modtagelsen af anmodningen, betale det beløb, som håndværkeren måtte have til gode. Og det gør vi.

Kenneth Jørgensen oplyser, at INI i år har foretaget 42.000 betalinger. Ud af disse betalinger er der 74 betalinger, der er foretaget for sent. Det svarer til 0,18 procent forsinkede regninger..

-Vi beklager de 74, men der laves fejl i alle virksomheder. At gøre det til et problem, således at man oven i købet skriver til Landsstyremedlemmet, i stedet for at rette henvendelse til INI, det synes jeg er underligt.

- Men det er jo netop det, der har været problemet for de selvstændig, de har jo prøvet at få kontakt med INI om de ubetalte regninger. De fortæller også at deres økonomi ikke kan bære at INI betaler alt for sent?

Kenneth Jørgensen:

- Vi er sat til at administrere på vegne af Grønlands Hjemmestyre, kommunerne og boligafdelingerne. Hvis vi i gangsætter arbejder og beder håndværkerne om at udføre det, og hvis ikke det er blevet udført i den stand, som det nu kræves, jamen så er det klart at vi indgiver indsigelse mod det udførte arbejde, således at vi udsætter betalingen.

- Men nu er det kommet frem i lyset at håndværkerne føler at der et problem, og det vil vi da selvfølgelig kigge på i selskabet. Vi tager kontakt til Grønlands arbejdsgiverforening- NUSUKA, og får det drøftet med dem.

Kenneth Jørgensen opfordrer de selvstændige erhvervsdrivende, som har ventet for længe på en afregning at rette kontakt til INI.