Nunavuts kvinder måske lidt for dygtige

28. maj 2005 16:35

Kvinder i Nunavut er fremme i skoene, når det gælder uddannelse og evne til at klare sig i samfundet. Faktisk klarer de sig betydeligt bedre end mændene, fortæller Nunatsiaq News på deres hjemmeside.

Det kan blandt andet ses i Nunavuts hjemmestyre hvor, de 775 ud af knap 1100 ansatte er kvinder.

Men det ses også på universitetet Nunavut Arctic College. I april i år blev 91 færdige, og af dem var 64 kvinder. Med i det tal er ikke engang de endnu mere kvindedominerede uddannelser som lærer og sygeplejerske uddannelserne, som først bliver færdige til Juni.

Kvinderne markerer sig også, når det gælder indkomster. Ved en oversigt lavet i 2000, tjente kvinder i Nunavut gennemsnitligt et stykke over hvad andre canadiske kvinder tjener.

Til sammenligning tjente Nunavuts mænd væsentligt under hvad den gennemsnitlige canadiske mand fik ind på bankbogen.

Og faktisk er tallene så skæve, at Nunavuts styre nu er ved at være decideret bekymrede. Blandt andet, fordi man er bange for, at mænd bliver diskrimineret, når de søger job i det offentlige.

Nu skal det undersøges, blandt andet med statistik over hvor mange ansøgere der er af hvert køn.

- Hvis det rent faktisk kan bevises statistisk, at mænd bliver diskrimineret i det offentlige, så har vi jo en forpligtelse til at gøre det bedre, siger Kathy Orpik, der er viceminister i arbejdsmarkedsafdelingen i Hjemmestyret.