Nunavut: Inuit tegnsprog ikke godt nok i retten

05. februar 2005 16:19

Inuit tegnesprog holder ikke i retten. I hvert fald ikke den helt særlige udgave af tegnsproget, som en døv mand fra Baker Lake i Nunavut benytter sig af.

Manden, der nu er i midten af 30’erne, har været døv siden seksårsalderen. Siden har han brugt en blanding af mundaflæsning og en hel unik form for tegnsprog til at kommunikere med venner og familie.

Da manden i foråret blev sigtet for flere forbrydelser, måtte han støtte sig til en barndomsven – der har lært det særlige tegnsprog af den sigtedes familie. Uden ham var det umuligt at kommunikere i retssalen.

Men tre forsvarsadvokater har nægtet at forsvare manden, fordi de ikke er overbeviste om at hans tegnsprog oversættes korrekt. Barndomsvennen indrømmer da også selv, at der er visse ting, der ikke kan siges på den sigtedes tegnsprog og derfor ikke kan tolkes korrekt.

Og det efterlader Retten i Nunavut med et alvorligt problem. For alle har ret til en retfærdig rettergang uanset eventuelle handikap.

Det skulle garantere den sigtede mand en uddannet tolk, men på grund af hans unikke tegnsprog kan det ikke lade sig gøre, mener altså advokaterne.

Og det har indtil videre resulteret i en midlertidig løsladelse af den døve mand.