Nobels Fredspris 2016 gik til Colombias præsident

Det blev ikke en amerikaner og en iraner, der modtog årets Nobels fredspris, som norske NRK ellers meddelte tidligere i dag.
Foto © : Ministerio TIC Colombia/Flickr
Skrevet af Karsten Sommer
07. oktober 2016 07:50

Her klokken 7 meddelte den norske Nobelkomite nemlig officielt at Colombias præsident, Juan Manuel Santos, modtager Nobels fredspris for sin indsats for at skabe fred i sit land efter årtiers borgerkrig.

Santos indgik i år en fredsaftale med oprørsbevægelsen Farc efter en lang og blodig konflikt, der har kostet over 120.000 mennesker livet.

- Den norske Nobelkomite ønsker med tildelingen af årets fredspris til præsident Juan Manuel Santos at give en opmuntring til alle dem, som kæmper for at skabe fred, forsoning og retfærdighed i Colombia, siger siger Nobelkomiteens formand, Kace Kullman Five.

Aftalen blev i weekenden med snævert flertal nedstemt af de colombianske vælgere, men nu bliver Juan Manuel Santos altså hædret for sin indsats for freden i sit konfliktplagede land.

Nobelprisen for fred er uddelt siden 1901 og er gennem tiderne uddelt til en række historiske personligheder som Theodore Roosevelt, Martin Luther King og Mother Theresa.

Prisen indbefatter en medalje, et diplom og otte millioner svenske kroner.