Nick Hækkerup: Inuit-undtagelsen er afgørende for Rigsfællesskabet

Verdens Handelsorganisationen WTO’s dom i sagen om EU’s importforbud den 25. november, kan komme til at betyde, at inuitundtagelsen ophæves og Grønland ikke mere kan importere skind til EU.
Skrevet af mlk
03. december 2013 06:08

Den danske handels- og europaminister Nick Hækkerup indrømmer nu over for Berlingske Tidende, at inuit-undtagelsen er afgørende for Rigsfællesskabet. Han understreger dog, at det er for tidligt at sige, hvilken betydning WTO’s afgørelse får for EU-lovgivningen, men han lover, at den danske regering vil kæmpe Grønlands sag.

- Regeringen vil i samarbejde med Grønland og EU-Kommissionen fortsat arbejde for, at produkter fra den legitime inuit-sælfangst også fremover kan afsættes i EU, siger Handels- og Europaminister Nick Hækkerup.

Ifølge WTO’s kendelse strider importforbuddet, og den måde EU’s lovgivning er skruet sammen på, imod WTO’s regler. Grønland blev i april måned godkendt af EU til at eksportere sælskind under inuitundtagelsen, men da hverken Norge eller Canada har opnået samme særstatus, mener WTO, at Grønland har fået særbehandling. Desuden fastslå WTO, at halvdelen af Grønlands sælfangst er kommerciel.