Nersornaat til Kay Dam Steffensen

31. marts 2006 04:34

Landstingsformand Jonathan Motzfeldt overrækker i dag Hjemmestyrets fortjenstmedalje Nersornaat til tidligere Bikuben-direktør Kay Dam Steffensen.

Han er en mand der har gjort sit til at få Grønland med i den finansielle udvikling. Siden slutningen af 60’erne var han med til at starte bankfilialer op i Grønland som direktør for den tidligere Nunabank, hvor han siden sad som bestyrelsesformand i en årrække. Nu sidder han i bestyrelsen for både Nunafonden og Den kongelige Grønlandsfond.

Det var imidlertid ikke finansverdenen, der første gang fik Kay Dam Steffensen til Grønland tilbage i 1968, husker han.

- Jeg var sammen med kunstneren Jens Rosing i Jakobshavn Isfjord for at lave en film film om det døende hellefisk-fiskeri. Fantastisk spændende, men der blev ikke en meter ud af filmen, for olie frøs i apparatet, fortæller Kay Dam Steffensen.

Han regnede egentlig ikke med at vende tilbage, men det skete allerede året efter som direktør for Bikuben.

Kay Dam Steffensen udtrykker stor glæde over at få tildelt Nersornaat.

- Den betyder fantastisk meget og jeg er utrolig glad for den. Jeg blev rørt og beæret, da jeg fik meddelelsen for et par måneder siden, siger Kay Dam Steffensen.

Han er stolt over anerkendelsen og føler han har været med til at flytte små grænser og præge en udvikling specielt omkring pengeinstitutter i Grønland. Kay Dam Steffensen påpeger, at det er uhyre vigtigt at have sine egne pengeinstitutter i et samfund som det grønlandske.

- Det er piskenødvendigt i dag. Hvis ikke kan man jo ikke kommunikere og agere i den finansielle verden. Så det er helt afgørende at man har topmoderne pengeinstitutter, siger Kay Dam Steffensen.