Nej til olieboring i Alaska

22. december 2005 15:00

Det amerikanske senat har blokeret for at der kan bores efter olie I Alaskas arktiske naturreservat. Men det holdt hårdt.

Der ligger måske 10.000 milliarder tønder olie under tundraen I Alaska.

Men de skal blive liggende. Det afgjorde en snæver afstemning i det amerikanske senat i går skriver BBC.

Det var Republikanerne med præsident Bush I front, der ville have tilladelse til at bore efter olie Alaskas Nationalpark.

Præsident Bush har det som en del af sin politik, at der skal åbnes for olieproduktion i det store dyrebeskyttelsesområde i den arktiske stat.

Og det var tæt på at Republikanerne e kom igennem med deres forslag – kun fire stemmer var der mellem Bush-fløjen og hans modstandere i senatet.

Modstanderne – altså Demokraterne – argumenterede, at olieudvindingen ville ødelægge et beskyttet naturområde for fugle, isbjørne, rensdyr og andre dyr.

De der har støttet olieboringerne I Alaska siger på den anden side, at olien i Alaska er en alternativ energikilde, der ville kunne gøre USA mindre afhængige af Mellemøstens sorte guld – og dermed øge den nationale sikkerhed.

Det Hvide Hus mener, at hvis der blev åbnet op for olieproduktionen I Alaska, så ville det derudover betyde besparelser på importbudgettet, skabe flere jobs og øge indtægterne.

Alaska's Arktiske nationalpark dækker over 19 millioner hektar land og de amerikanske olieselskaber har i et halvt århundrede været meget interesserede i at få fingrene mange milliarder olie der menes at være i undergrund.