Nej til forskningsbaseret hvalfangst

21. juni 2005 19:18

Med Japan i spidsen forsøgte hvalfangstnationerne endnu engang at få gjort en ende på forbudet mod kommerciel hvalfangst. Det skete på Hvalfangstkommissionens anden mødedag i Ulsan i Sydkorea.

I snart 20 år har der været stop for kommerciel hvalfangst. I de ti seneste år har IWC’s medlemslande forsøgt at finde en spiselig løsning. Og i år mener flere af mødedeltagerne, at er det ved at være sidste udkald, hvis forvaltningsorganisationen skal overleve.

Men end ikke det japanske forslag om forskningsbaseret hvalfangst vandt gehør i IWC. Deres forslag blev så at sige harpuneret af antihvalfangstnationerne, da 29 lande stemte imod forslaget.

- Antihvalfangstnationerne har ikke vist vilje til at indgå i forhandlinger, der er nødvendige for at der skal ske fremskridt i denne sag, sagde et af medlemmerne i den 82 mand store japanske delegation ved eftermiddagens debat i IWC.

Ole Samsing fra den danske delegation argumenterede, at det var svært at se andre muligheder end de forslag der ligger fremme nu. Samtidig nævnte han, at hvis ikke forbudet ophæves i år, så vil flere deltagerlande genoverveje deres medlemskab af IWC.

- Der er ingen undskyldning for yderligere udsættelse, fastslog han. Alligevel undlod Danmark at stemme om det japanske forslag med den begrundelse, at man ikke havde haft tid til at studere det grundigt nok.

Det er altså lande som Australien og New Zealand, der sidder med den lange line lige nu i IWC. De står fast og kræver fuldt stop for hvalfangst.

- Hvalerne skal overleve mange generationer endnu og det er ikke acceptabelt at dræbe hvaler for at fodre hunde og katte lød det fra den australske delegationsleder, Conall O’Connell.