Nej til børneombudsmand

03. marts 2006 17:11

Grønland får ingen børneombudsmand i den nærmeste fremtid. Et forslag fra demokraten Astrid Fleischer Rex om en sådan nyskabelse til forbedring af børn og unges vilkår blev i dag afvist af samtlige partier i Landstinget, bortset fra hendes eget.

- Vi ønsker at få en ”advokat” for børnene som kan rådgive, skabe debat og være iagttager – men ikke en instans, man kan klage til, siger Astrid Fleischer Rex.

- Det vi mangler er en strukturering af alt det arbejde, der skal gøres på området. Så alle kan se, hvad vi i Grønland gør for børn og unge.

Siumut har tidligere stillet forslag om en børneombudsmand. Men i dag afviste man forslaget. Partiets ordfører, Lars-Emil Johansen, siger, at der lige nu er mest brug for konkrete handlinger her og nu, frem for opbygning af nye institutioner.

- Når voksne opfører sig uansvarligt, mangler børn et ansvarligt miljø. Det synes jeg, vi skal tage fat i. Etablere alokoho- og hashfrie miljøer i byer og bygder og sikre børnenes rammer. Ombudsmandsinstitutionen skal vi have på et senere tidspunkt. Nu er der brug for konkrete initiativer.