Nationaldag i 33 graders varme

21. juni 2005 02:48

Også i Sydkorea er der tegn på fejring af grønlandsk nationaldag. 33 grader, skyfri himmel og milde vindpust på tre meter i sekundet.

Allerede fra morgenstunden var der lykønskninger i luften hos den grønlandske delegation her i Ulsan, Sydkorea. Håndtryk og tillykke med nationaldagen og lidt morskab med at man med en tidsforskel på + 11 timer kunne fejre dagen lidt længere end alle andre.

I disse dage er der møde i Hvalfangstkommissionen og Grønland har sendt seks repræsentanter af sted for at forsvare genindførsel af kommerciel hvalfangst.

Men i aften, når forsvarstalerne er overstået, så skal nationaldagen markeres.

- Vi kan jo reelt fejre dagen i 35 timer. Endnu har vi ikke arrangeret noget, men mon ikke der bliver en fællesmiddag i aften, siger Landsstyremedlem for Fangst- og Fiskeri, Rasmus Frederiksen

I IWC-sammenhæng skulle dagen bruges på at argumentere for at genindføre kommerciel hvalfangst. Et koncept som mange af de 66 deltagende nationer er imod.

De grønlandske hvalkvoter var sidste punkt på dagsordnen, men allerede om formiddagen var det de delegeredes fornemmelse, at kvoterne for oprindelige folkeslag ville blive udskudt til i morgen. Kontorchef i Fangst- og Fiskeridirektoratet, Ole Heinrich, havde ellers gerne set det symbolske i at kvoterne blev afgjort i dag.

I stedet må han og de øvrige delegerede nøjes med at fejre nationaldagen med sydkoreanske middagsretter. De sender en hilsen til hele det grønlandske folk med håbet om en glædelig dag.