Narsaq kæmper med socialudgifter

27. september 2005 15:07

Socialudgifter i Narsaq Kommune vælter kommunens økonomi. Selvom der kommer flere penge ind gennem skatter, så er der også stigende udgifter til det sociale område.

- Narsaq Kommunes økonomi har det ikke godt. Sådan blev kommunalbestyrelsens ordinære møde indledt af kommunens gæster fra Tilsynsrådet for de Grønlandske kommuner.

Gæsterne, som er inviteret af borgmester Kiiki P. Isaksen, har gennemgået kommunens økonomi de sidste par dage.

Narsaq Kommuner har budgetteret med 1,4 mio. kr. i overskud for i år, men med så store sociale udgifter kommunen kører med nu, er der fare for et underskud på 3,2 mio kr. når året slutter. Konsekvensen bliver, at kommunen i 2006 skal spare alle steder, og politiske ønsker kan ikke realiseres.

Indtil september har Narsaq socialforvaltning brugt ca. 93 procent af kommunens bevilling af penge, den burde have brugt 66 procent. Det kan skyldes blandt andet, at rejefabrikken har været lukket fra november sidste år indtil maj måned. Der er stor arbejdsløshed i Narsaq, men alligevel mangler fabrikken medarbejdere i Neqi A/S afdelingen, der er i gang med slagtning af lam og får.

- Vi kender ikke grunden til at der er stigende socialeudgifter i kommunen. Jeres økonomi ser faretruende ud. Kig på jeres arbejdsgange. Hjælp hinanden og indhent hjælp udefra for eksempel hos Kommunernes Sammenslutning, Kanukoka, sagde Tilsynsrådets repræsentant, som også mener at det er god ting at bruge penge på revisionsbistand.