Narsaq-fiskere overvejer fremtiden

21. april 2006 10:45

At Royal Greenland vil lukke rejeproduktionen i Narsaq, får flere fiskere til at overveje deres fremtid på havet.

Det gælder blandt andet for skipper Richard Eiframsen og de syv besætningsmedlemmer på rejetrawleren ”Qajiitaq”.

De kritiserer landspolitikerne for ikke at støtte nok op om dem:

- De burde forsvare og beskytte os så meget som muligt. Os som gør alt hvad vi kan for at få Hjemmestyre ejet virksomhed til at fungere optimalt, siger Richard Eiframsen.

- Det går stærk med ændringerne. I vores familier må vi vurdere, hvad vi skal gøre nu og vi spørger hinanden, hvor vi skal flytte hen. Alle rejefiskerne i Sydgrønland kan ikke indhandle til Polar Seefood i Alluitsup Paa ved Nanortalik, siger Richard Eiframsen.

Han mener, at selve fabrikken sikkert vil kunne klare hvad der blev indhandlet. Men med den størrelse som "Qajiitaq" har, kan trawleren ikke lægge til kaj i bygden. Det vil kun skade os, hvis vi flytter til bygden. Trawleren kan ikke konstant lægge anker ud for Alluitsup Paa, hvor havet kan være meget uroligt - især om vinteren.

- Man har argumenteret med, at der er for lidt rejeindhandling til Narsaq. Det argument vil jeg hverken tro på eller acceptere. Alle og enhver ved, at man menneskeligt ikke kan gøre noget ved de vilkår vi bliver udsat for af naturen, siger Richard Eiframsen

Landsstyremedlem for Erhverv og Arbejdsmarked, Siverth K. Heilmann, siger, at forholdene omkring Royal Greenland i Narsaq bliver nøje vurderet i disse dage. Først i næste uge kommer der en endelig afgørelse i sagen.