Napaattooq: Familiemiddag og stripbar var repræsentation

23. juni 2005 12:55

I morges kunne vi fortælle, at Landsstyremedlem Jens Napaattooq sidste år brugte over 400.000 kr., eller ca. 1.400 kroner dagligt på repræsentationsudgifter. Det gør ham til Landsstyrets absolutte topscorer når det gælder brug af det offentliges midler til repræsentation.

Radioavisen har søgt aktindsigt i Napaattooqs udgifter, og har fundet bilag på alt fra gulvskrubber til familiemiddage.

Først dog lige konteksten: I Landsstyrets cirkulære om Landsstyremedlemmers repræsentation, står der følgende:

Ved repræsentation forstås, at man fra Hjemmestyrets side finder behov for at yde en erkendelse, og at der foreligger en særlig anledning til afholdelse af udgifterne.

Ifølge Radioavisens aktindsigt i Jens Napaattooqs udgifter, var stort set hver dag en særlig anledning i 2004. Ikke mindre end 410.000 kroner blev brugt, eller 1400 kr. om dagen.

Størstedelen af de over 400 000 kroner blev ifølge bilagene brugt på gode middage, mange af dem i udlandet. Men også rigtig mange i Nuuk – især på den thailandske restaurant Charoen Porn.

På Charoen Porn blev der nemlig ydet ikke mindre end 24 erkendelser til særlige anledninger sidste år. I alt lagde landsstyremedlemmet over 42 000 kroner på restauranten. Menuen stod stort set hver gang på det samme: Grønlandsk sushi, et par flasker vin og hovedret og dessert, og en god flok grønlandsk kaffe til 110 kr. stykket.

Der røg også smøger på regningen engang imellem sidste år. Dog ikke den aften, hvor Hjemmestyret ydede en erkendelse til en særlig anledning, hvor i alt fem mennesker med efternavnet Napaattooq deltog.

Også hotel Godthåb, Skyline Bar og lignende nattelivssteder var rammen om repræsentations arrangementer i Nuuk – ikke sjældent efter midnat, ifølge bilagene.

Og det er ikke kun i Grønland, at Jens Napaattooqs guld Mastercard sørger for den natlige repræsentation.

For eksempel klokken et om morgenen på et Københavns SAS hotel, da repræsentationskontoen gav en dobbelt omgang fin single malt whisky til Napaattooq, og et par andre landsstyremedlemmer fra Siumut.

Andre eksempler, såsom drinks på stripbaren Wonderbar, øl på værtshuset Lurblæseren og så videre og så videre, står i kø.

Her på falderebet skal også nævnes, at Napaattooq sammen med hans eget miljødirektorats daværende direktør Marianne Jensen og hans daværende ministersekretær Gaba Kristiansen midt i juni sidste år, fik sig en dejlig middag til over fire tusind kroner på Kroghs Fiskerestaurant i København.

Vi nævner det kun, fordi repræsentation af åbenlyse årsager ifølge loven ikke må bruges, med mindre der er nogen at repræsentere overfor. Altså i det mindste en, der ikke er ansat i Hjemmestyret.

Vi afslutter i hjemmets tryghed, hvor der åbenbart også kan findes anledninger, at bruge repræsentationskontoen på.

For eksempel var det åbenbart en særlig anledning, da skatteborgerne i slutningen af februar 2004 ydede en erkendtlighed på blandt andet gulvskrubbe og opvaskebørste.

Og igen en uge senere, da vi betalte 78 kroner for tre poser betonkroge.

Et landsstyremedlem tjener 60 000 kr. om måneden plus diverse goder.

Radioavisen ville gerne have spurgt Landsstyremedlem Jens Napaattooq om udgifterne, men på trods af gentagne henvendelser den sidste uges tid, afviser han at udtale sig.

Han henviser til landsstyreformand Hans Enoksen, der desværre heller ikke vil svare på Radioavisens spørgsmål.

Jens Napaattooq var sidst i mediernes søgelys i begyndelsen af maj, da han havde boet syv måneder vakant – i sin egen bolig.

Research var lavet i samarbejde med Nuuk TV.