PITUFFIK Naalakkersuisut har sovet i timen

Naalakkersuisut og den danske regering har sovet i timen. Det mener i al fald formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Laura Aggernæs
19. februar 2015 16:07

- Vi var jo ikke endt i den her situation, hvis ikke Naalakkersuisut og den danske regering havde sovet i timen. Det er helt tydeligt med denne her afgørelse nu, siger Sara Olsvig til KNR.

Hun mener, at man fra grønlandsk og dansk side ikke har været opmærksomme nok, da den afgørende servicekontrakt blev indgået, og hun opfatter afgørelsen som en understregning af, at sagen er et spørgsmål om politik.

 

På højeste politiske plan

Hvis det stod til Sara Olsvig burde sagen derfor have været bragt op på det allerhøjeste politiske plan og ikke kun på embedsmandsniveau, som det har været  tilfældet.

- Det skulle have været oppe tidligere, og det kan kun gå for langsomt med at tage det op på det allerhøjeste politiske niveau nu, siger Sara Olsvig.

Hun anslår, at Grønland står til at miste et sted mellem 100 og 200 millioner kroner på tabet af service-kontrakten til Exelis Services A/S.

 

Penge kunne bruges andre steder

- Særligt i en situation, hvor vores økonomi er så presset, så er der mange, mange ting, vi kunne have brugt de penge til, siger Sara Olsvig og nævner børne-, ældre-, uddannelses- og socialområdet som eksempler.

Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg mødes i dag torsdag med Naalakkersuisut. Og her vil IA opfordre Naalakkersuisut til et bredt politisk samarbejde om sagen fremadrettet.

IA ønsker desuden fortsat en uvildig undersøgelse af forløbet op til, at kontrakten blev indgået med Exelis for at klarlægge, hvor fejlene er sket, hvem der har begået dem, og hvordan man kan undgå lignende fejl fremover, som Sara Olsvig udtrykker det.