Foto: KNR / Andreas Wille

Naalakkersuisut: Fem dages karantæne bliver et krav fra onsdag

Der er kommet nye regler for indrejsende til landet. Børn under 12 år skal fra den 7. oktober testes for covid-19 før afrejse til Grønland.

Der er i dag kommet stramninger på indrejse regler. De lyder, at du skal gå i fem dages karantæne, når du ankommer til Grønland fra et hvilket som helst sted i Danmark og blive testet igen fem dage efter ankomst. Reglerne vil gælde fra i morgen onsdag. 

Det afhænger derfor ikke længere af, om man kommer fra en såkaldt rød kommune, som er en kommune i Danmark med højt smittetal.  

Karantæne

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vendte tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

Ændringen var allerede på trapperne i sidste uge, men den manglede en politisk godkendelse før den kunne træde i kraft.

Det er altså genindførsel af de ”gamle” regler fra foråret. Det betyder, at det bliver et lovkrav, at man skal i karantæne i fem dage, når man rejser ind i landet.

Grunden, til at karantænereglerne er hevet frem igen, er, at Danmark i øjeblikket oplever den anden bølge af coronavirusudbruddet. Det siger naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D).

Nye regler for indrejsende

Udover karantænereglen, er der også to andre regler, som bliver et krav fra i morgen af. Det siger naalakkersuisoq for sundhed. 

Alle indrejsende skal bruge mundbind eller visir. Børn under 12 år er dog undtaget for dette.

- Børn over 12 år og al flypersonale skal bære mundbind. Det gælder også ansatte i Mittarfeqarfiits terminaler, siger naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D).

Og så skal alle indrejsende - uanset alder - have en negativ covid-19 test før afrejse, siger hun. 

Der vil være en overgangsperiode for denne bestemmelse, således at det først er fra den 7. oktober 2020, at børn under 12 også skal testes.

- Vi har lært meget fra foråret. Det er, at børn også udgør en reel smitterisiko. De bliver ikke så syge af det, problemet er bare, at de kan smitte bedsteforældrene, siger landslægen.  

Ikke alle smittet bliver fanget

Landslæge Henrik L. Hansen forklarer, at smittetallet i Danmark gør, at landet nu kan kaldes for et karantæneland.

- Nu er der en million døde verden over af covid-19. Spredningen i Island og Danmark er blevet så voldsom, som den er. Danmark er nu det, man vil kalde et karantæneland, siger han. 

Han forklarer også, at der er fundet 11 personer i København, som er blevet testet positiv for covid-19 inden for de sidste par uger, før deres afrejse til Grønland.

- Det er kun i bedste fald syv ud af ti, vi fanger, ved den screening vi har på nuværende tidspunkt. 

Der kommer omkring 800 passagerer om ugen til landet fra Danmark, siger landslægen. Derfor kan der godt være nogen, som alligevel kommer med smitten til landet. 

- Så lige nu står vi altså i den situation, hvor der kommer en ny besværlig ordning, som vi gerne ville havde været foruden, for at opnå det større mål, nemlig forsat at holde Grønland smittefri.

- Men vi ved også, atmed det smittepres, der er nu, så er der en ganske betydelig sandsynlighed for, at der alligevel er nogle som vil slippe igennem, siger landslægen. 

Rejsen til byer eller bygder

Naalakkersuisut sætter også stramninger for den videre rejse til byer eller bygder. På listen er de forskellige steder, hvor man skal opholde sig først, før man rejser videre til en anden by eller bygd.

Naalakkersuisut siger, at hvis din slutdestination ikke er på listen, skal du først retestes fem dage eller senere, efter du er ankommet til Grønland, eller have opholdt dig i 14 dage på et af disse steder.

1) I Avannaata Kommunia:
a) Ilulissat

2) I Kommune Qeqertalik:
a) Aasiaat
b) Qasigiannguit
c) Qeqertarsuaq

3) I Qeqqata Kommunia:
a) Kangerlussuaq
b) Maniitsoq
c) Sisimiut

4) I Kommuneqarfik Sermersooq:
a) Nuuk
b) Paamiut

5) I Kommune Kujalleq:
a) Narsaq
b) Narsarsuaq
c) Qaqortoq

Man kan først rejse afsted, hvis man har modtaget et negativt covid-19 test. 

Kommentarer

Forebyg smitte mod coronavirus

Corona-status i Grønland

  Antal testede 10073
  Antal smittede 16
  Antal raskmeldte 16
  Antal indlagte 0
  Antal i respirator 0
  Antal døde 0
Kilde: nun.gl
  Opdateret
  20. oktober 2020 kl. 10:45