Naaja Nathanielsen vil have et hjemmeværn

Der skal etableres et grønlandsk hjemmeværn. Det mener den danske forsvarsminister. Og IA-kandidat Naaja Nathanielsen vil gerne arbejde for, at dét bliver til virkelighed.
Skrevet af Noah Mølgaard
27. februar 2013 06:31

Det danske forsvarsministerium har derfor fået forskere fra Center for Militære Studier til at kigge på, hvordan man får et grønlandsk hjemmeværn på benene. Deres rapport, som blev offentliggjort i denne måned, konkluderer at mulighederne for det er gode.

Og det glæder IA's Naaja Nathanielsen, der lover at slå et slag for projektet, såfremt hun bliver genvalgt til Inatsisartut:

- Jeg har længe været frustreret over, at lokalbefolkningen ligesom har været afskåret fra at deltage i vores eget miljø- eller redningsberedskab med mindre de gik ind i militæret eller politiet. Så jeg synes det er en rigtig oplagt mulighed for at få engageret landets egne borgere i et system, der er velafprøvet i andre lande, og hvor man kan drage deres erfaringer med ind i udarbejdelsen af et grønlandsk hjemmeværn, siger Naaja Nathanielsen.

Og hvad skal sådan et hjemmeværn så lave her i landet?

- De kan fx bistå med materiel og mandskab, hvis der er redningsaktioner. Hvis der er olieudslip, kan de hjælpe med det. De er lokalt tilstede og ville kunne hjælpe med det samme. Og det ville også give os selv en følelse af at kunne bruge os selv til at holde vores kyster rene og til at redde folk i nød, pointere Naaja Nathanielsen.

Rapporten har derudover kigget på idéer som fx lokale havmiljøvogtere, en udvidelse af Sirius-patruljens aktiviterer og en konstabeluddannelse og beredskabsuddannelse i Grønland.

De forskellige idéer varierer i omkostninger, i krav til uddannelse og til organisationsstruktur. Men udgangspunktet er, at hjemmeværnet primært skal baseres på frivilligkræfter ligesom i Danmark.

Men hvordan kan man være sikker på, at folk gider at melde sig som frivillige? Naaja Nathanielsen tror ikke at det bliver det store problem.

- Vi ser et meget stort medansvar fra borgerne i forhold til at lægge frivillige indsatser i forskellige organisationer. Der er mange ting i dag, der kører rigtig godt, fordi der er frivillige kræfter. Derudover er dette et område, som jeg tror kan tiltrække rigtig mange. Det handler om lokalkendskab, viden om natur og miljø. Det er noget, der ligger lige til højrebenet for det mange af os alligevel gør i vores fritid, mener IA-kandidaten

Rapporten fra Center for Militære Studier med titlen "Samfundshåndhævelse i Grønland" er for nyligt blevet afleveret til de danske partier bag Forsvarsforliget.