To nævningesager på Færøerne

Det ellers så fredelige Færøerne, med ekstremt lav kriminalitet, oplever i disse dage det usædvanlige, at der foregår ikke færre end to retssager med så alvorlige lovovertrædelser, at sagerne afgøres via nævningeting.
Skrevet af Louise M. Kleemann
08. april 2008 08:02

I weekenden dømte 12 nævninge i Færøernes ret en 21-årig mand to år og to måneders fængsel for rå vold og forsøg på at sætte ild til et hus. Den 21-årige blev frifundet for drabsforsøg, selv om han var mødt op med en økse hos en mand, der angiveligt var seksuelt interesseret i mindreårige.

Og allerede i går mandag blev et nyt nævningeting sat i Færøernes ret. En islænding er anklaget for at have taget imod og gemt 24 kg amfetamin, 15 kg ecstasypulver og 1746 ecstasytabletter, en sag der har forgreninger til Island, hvor flere er dømt i sagen. Den hidtil hårdeste straf i sagen dér, lyder på ni og et halvt års fængsel.

Nævningeting bruges, når straframmen er på over fire år. I de seneste 30 år har der kun været fem retssager der nødvendiggjorde indkaldelse af nævninger.

Og i de seneste 20 år er der ikke blevet begået drab på Færøerne. Det sidste fandt sted på Suderø i 1988, hvor en ung mand dræbte sin kæreste i et jalousiopgør.