Museumsplaner tager form

10. januar 2006 15:42

I Danmark blev der i dag sat skub i arbejdet for et nyt kunstmuseum i Grønland, da Fonden for den selvejende institution ”Grønlands Museum for Kunst” så dagens lys. Når selve museet engang står færdig i Nuuk vil det få stor betydning - både for befolkningen og for turismen i Grønland. Det siger en af rådgiverne bag museumsplanerne.

Såvel Josef som Jonathan Motzfeldt var sammen med Bodil Nyboe Andersen i dag mødt frem på museet Kastrupgaardsamlingen i København for at overvære stiftelsen af Fonden for Grønlands Museum for Kunst.

Det var fem kunstnere, der rejste ønsket om et museum for halvandet år siden, og fonden i dag markerer, at planerne efterhånden tager form. Når og hvis det engang står færdigt vil det være en gave både udadtil og indadtil. Det siger museumsdirektør Jesper Knudsen fra Odsherred Museum.

- Det vil være et fantastisk udstillingsvindue og et vigtigt signal at vise omverdenen, at man er glad for og stolt af den kunst man har. Men det er også en vigtig ting indadtil, at man overfor sine borgere får et sted hvor man kan koncentrere sig om kunsten med en fast samling, der ikke løber nogen steder, siger Jesper Knudsen.

Museumsdirektøren kender den betydning et museum kan have for en egn, og han har rådgivet kunstnerne, der står bag ønsket om et kunstmuseum i Grønland. Forud ligger nu et større arbejde med at finde en egnet arkitekt til museet og spørgsmålet er om det skal være en international kendt eller en lokal arkitekt.

- Et større og kendt navn giver et ekstra plus-ord. Det skal ikke stå i vejen for samlingen, men det kan være med til at supplere og især gøre medierne mere interesserede i projektet fra starten af, vurderer Jesper Knudsen.

Grønlandsk kunst har de senere måneder høstet fine anmeldelser i Danmark. Det gælder både udstillingen Den røde Snescooter på Bryggen i efteråret og af udstillingen Nordenvind på Kastrupgaardsamlingen. Her har i alt 2300 gæster indtil videre set grønlandsk kunst siden udstillingen åbnede i november.