Mulig behandlingsgaranti for kræft

Naalakkersuisut vil ikke afvise at indføre en behandlingsgaranti på kræftområdet. Det fremgår af et paragraf 36 svar til Siumuts Aleqa Hammond fra Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain.
Skrevet af Mikkel Bjarnø Lund
20. februar 2010 14:44

- Det berører mig dybt, når det bringes frem i pressen, at sundhedsvæsents tilbud ikke altid er dækkende på kræftområdet, siger Agathe Fontain.

Hun vil dog ikke give en behandlingsgaranti før, der er lavet en gennemgribende analyse af hele kræftområdet - fra forebyggende tiltag og tidlig opsporing til behandling og efterbehandling.

- en behandlingsgaranti må have baggrund i en samlet strategi for kræftområdet og i en national kræftplan, siger hun.

Hun siger samtidig, at arbejdet med en national kræftplan allerede er pålagt Naalakkersuisut på efterårssamlingen sidste år, hvor et enigt Inatsisartut besluttede, at der snarest muligt skal laves undersøgelser om forekomsten og udviklingen af kræft i Grønland. Disse undersøgelser skal så danne grundlag for en egentlig national kræftplan, som hun regner med vil begynde at tage form i denne valgperiode. Først herefter vil en egentlig behandlingsgaranti kunne komme på tale, siger hun.

Af svaret fremgår det også, at Naalakkersuisut ikke mener, at der i Grønland i dag er nogen egentlig ventetid på kræftbehandling i sundhedsvæsenet. Og at forløbet, fra mistanke om kræft til diagnosen er stillet, ikke er længere end i for eksempel Danmark.