Mobiltelefoni til bygder forsinkes

21. december 2005 05:34

Der er kun en halv snes dage tilbage af 2005, og dermed skulle der være deadline for TELEs arbejde med at få etableret mobildækning til de grønlandske bygder.

Men indbyggerne i bygderne med tilknytning til Qaanaaq, Upernavik og Tasiilaq vil alligevel ikke kunne sende jule- og nytårshilsner fra mobiltelefoner. TELE har nemlig problemer med at få leveret det software og det udstyr, der skal til for at mobiltelefonerne virker.

Den nye deadline bliver først i udgangen af februar 2006. Men så følger der også ny teknologi med som skulle give en forbedret lyd når man taler sammen indenfor de enkelte områder.

For Ukkusissat i Uummannaq forventer TELE først at kunne få udstyret op at køre omkring midten af maj næste år, når den nye udstyrshytte kan placeres på fjeldet med helikopter.

Når udstyr og software er installeret alle steder, betyder det, at over 90 procent af Grønlands bygdebefolkning kan bruge mobiltelefoner. Og så er det kun i bygder, hvor der bor under 70 personer, man ikke vil kunne sms’e eller ringe mobilt.