Missouri forbyder abort

Efter otte ugers graviditet skal det være ulovligt at få foretaget en abort i den amerikanske delstat Missouri. Det har et flertal af delstatens politikere fredag vedtaget.
Guvernør i Missouri, Mike Parson, gjorde det klart, at han ønsker et forbud mod aborter i delstaten. Foto © : Michael B. Thomas / AFP / Ritzau Scanpix
18. maj 2019 17:06

Den amerikanske delstat Missouri har fredag vedtaget en lov om at forbyde abort, skriver CNN.

Et flertal af politikerne i repræsentanternes hus i Missouri vedtog den stramme abortlovgivning og lægger sig dermed på linje med delstaten Alabama, der vedtog en lignende lov onsdag.

Loven vil gøre det ulovligt at få foretaget en abort efter otte ugers graviditet også i tilfælde af voldtægt og incest.

Læger kan desuden se frem til op mod 15 års fængsel for at foretage aborter efter den ottende graviditetsuge, skriver NBC News.

Om loven reelt kommer til at træde i kraft er dog usikkert. For retten til abort er sikret i den amerikanske forfatning og det kan delstaternes abortlove ikke lave om på.

LÆS OGSÅ Irland afskaffer abortforbud

De stramme abortlovgivninger, der er vedtaget i de republikanske højreorienterede kristne stater Missouri og Alabama, er et forsøg på at rykke på den grundlovssikrede ret.

Ved at vedtage lovgivning der er i strid med forfatningen kan staterne nemlig tvinge højesteret til at tage stilling til spørgsmålet om retten til abort og måske få dem til at ændre på retten, forklarer Mette Nøhr Claushøj, der er ekspert i amerikansk politik til dr.dk.

- Det kan godt lade sig gøre, men jeg tror, at det er meget usandsynligt, at man helt vil fjerne retten til abort i USA, siger hun.

LÆS OGSÅ Flere børn får aborter