MIO savner tidlig indsats

Selvom selvmordsforebyggelse har været i højsædet her i landet, er antallet af unge der begår selvmord ikke faldet.

Naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, mener ikke, at tiltagene nødvendigvis er fejlet. For det er vanskeligt at sige, hvordan situationen havde set ud, hvis man ikke havde gjort noget. 

- Vi kan ikke undvære denne forebyggelse og den bør fortsætte, vi vil selvfølgelig forny og opdatere og bruge nye tiltag. Vi kan også vende den om og sige, at hvis vi ikke har brugt de her tiltag, så kunne tallene have været meget højere i dag, siger naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain.

Selvstyret er for sent ude

Børnetalsmanden mener bestemt heller ikke, at man skal slække på indsatsen. Tværtimod kritiserer hun, at tiltagene kommer for sent.

- Hvorfor griber man først ind, når den unge har forsøgt at begå selvmord, siger børnetalsmand Aviâja Egede Lynge.

Fire unge under 18 år begik selvmord sidste år, mens der var ni registrerede selvmordsforsøg. Gennemsnitsalderen for unge under 18 år, der begår selvmord eller forsøger selvmord, er 16 år. Det viser tal fra Grønlands Politi.

Antallet af personer, der har begået selvmord eller har forsøgt selvmord i 2016, var på 109, hvoraf størstedelen var mænd. 

Børnetalsmanden mener derfor ikke, at oplysningskampagner er tilstrækkelige, og det kræver større tiltag under forebyggelsen for at mindske antallet af selvmord.

- Jeg synes, at den metode, som vi bruger her i landet, er bekymrende, og jeg mener ikke, at den vil ændre tallene, hvis man ikke hjælper dem, som har akut behov for hjælp.

Naalakkersuisut vil lave kurser til marts, som skal lære børne- og ungearbejdere at spotte, når personer er selvmordstruede.