Minik Rosing i ny dokumentar: Grønlandsk ler kan være middel mod ulighed

Dokumentaren "Magic Mud" viser Minik Rosings forsøg med gletsjermel fra Grønland. Den verdenskendte geolog har nu oprettet et firma, der skal transportere det grønlandske ler ud i verden.
Minik Rosing er hovedrolle i den nye dokumentar "Magic Mud", der handler om gletsjermel fra Grønland. Foto © : Jakob Gottschau/Still fra dokumentaren Magic Mud
20. marts 2024 10:56

Er marraq et vidundermiddel for det tørre landbrug ude i verden? Og kan leret, som der er oceaner af i de grønlandske have, være en del af løsningen på menneskehedens største problemer som klima- og fødevarekrisen?

De spørgsmål har den verdenskendte geolog Minik Rosing brugt de sidste otte år på at finde ud af.

I den nye dokumentar “Magic Mud”, der havde premiere i torsdags på filmfestivalen CPH:DOX i København, kan man følge hans rejse med det grønlandske ler - som han i tørret version har døbt gletsjermel.

Minik Rosing og dokumentaren "Magic Mud"

  • Minik Rosing er en grønlandsk geolog, der er forsker ved Københavns Universitet.
  • Han blev verdensberømt for sin forskning, da han i 1999 fandt ud af, at Jordens liv opstod 300 millioner år tidligere, end man hidtil havde troet. Minik Rosings forskning viser nemlig, at livet opstod for 3,7 milliarder år siden.
  • Minik Rosing har modtaget flere store priser for sin forskning. I oktober 2023 blev han tildelt en æresdoktorgrad fra Ilisimatusarfik for hans forskningsindsats, der har haft stor betydning i Grønland.
  • For godt 10 år siden begyndte han at undersøge, hvilken effekt marraq - der bliver til mudder fra gletsjere - har på jorden andre steder i verden. Teorien er, at det kan have stor effekt jorden, særligt i tropiske og subtropiske lande, hvor der er fødevaremangel.
  • Forsøgene viser indtil nu, at jorden i bl.a. Danmark, Brasilien og Ghana har stor gavn af få tilført mudderet fra Grønland, og at planterne giver større afgrøder når de bliver dyrket i jord, der har fået tilført grønlandsk mudder.
  • Dokumentaren "Magic Mud" følger Minik Rosings undersøgelser af det grønlandske mudder. Instruktøren bag dokumentaren er Jakob Gottschau. "Magic Mud" havde premiere på filmfestivalen CPH:DOX i marts 2024.

Gletsjermelet bliver strøet ud over marker i Danmark, Brasilien og Ghana, hvor kartofler, majskolber og hvede vokser sig større.

- Det er et vidundermel, som både virker på klima- og fødevaresikkerhed. Det kan veksle sten til brøde, det er sådan noget, der står i Bibelen et sted. Man kan tage en sten som pulver, putte det på jorden, og så får man brød tilbage. Det er jo fantastisk, siger Minik Rosing, der er forsker ved Københavns Universitet.

Mineraler skaber magisk mudder

Idéen om det magiske mudder har været længe undervejs. Ja, faktisk opstod idéen for godt 10 år siden, fortæller Minik Rosing.

Han havde netop udgivet en rapport sammen med nogle andre forskere, der undersøgte muligheden for, om Grønland kunne tjene på mineralske råstoffer, olie og gas.

Konklusionen blev, at det ikke vil være særligt effektivt. Og det blev en nedslående nyhed i Grønland.

- Det var jeg selvfølgelig meget ked af. Så jeg tænkte, at jeg måtte prøve at finde noget, som Grønland kan, siger Minik Rosing.

HVAD ER GLETSJERMEL?

  • På grønlandsk kalder vi det marraq.
  • Materialet er det ler, som bliver skabt fra gletsjere.
  • Gletsjerne knuser klipperne under sig til meget fint pulver. Når gletsjerne smelter, og smeltevandet fra indlandsisen skyller ud i fjorden, ender det som mudder, der ligger i fjorden eller ved kysterne.
  • Marraq er fyldt med mineraler, som tilføjer næring til jorden. Samtidig optager marraq meget CO2 fra luften, som har en positiv effekt på klimaet.
  • Marraq er grunden til, at meget af fjordvandet kan se turkist eller grønt ud.
  • Det er meget normalt materiale i Grønland, men marraq findes ikke ret mange andre steder i verden.
  • Når marraq bliver tørret kan det strøs ud over marker. Og det er det tørrede marraq, som Minik Rosing nu har døbt gletsjermel.

Kilde: Minik Rosing

Som geolog vidste Minik Rosing, at istiden har en positiv effekt på jorden. I de dele af verden, hvor der engang har været en istid, er jorden frugtbar. Omvendt er det i de tropiske og subtropiske dele af verden, der har meget ufrugtbar jord.

- Så det blev meget oplagt at tænke, at hvis vi flytter noget af jorden fra Grønland til andre dele af verden, hvor jorden ikke har det så godt, kan den hjælpe, siger Minik Rosing, der præsenterede idéen første gang i 2015.

Leret, der kommer fra gletsjere, er fyldt med mineraler, som giver jorden næring. Samtidig optager det også meget CO2 fra luften, som dermed har en positiv effekt på klimaet.

Det første forsøg, der fandt sted for godt fire år siden, blev også en succes. Forsøget fandt sted et stenkast fra Minik Rosings kontor på Geologisk Institut på Københavns Universitet, hvor gletsjermelet blev strøget ud i potteplanter.

Siden da har leret, som dokumentaren viser, også skabt magi på jorden andre steder i verden.

- Min største overraskelse var, at selv langt, langt ude på kanten af regnskoven i Ghana eller ude på landet i Brasilien ved bønderne godt, hvad deres problem er. De ved godt, at jorden er dårlig og mangler mineraler, men de har bare ikke adgang til noget, siger Minik Rosing.

Itinnera Solutions

Minik Rosing er overbevist om, at gletsjermelet kan blive en succes for Grønland.

Derfor har han slået sig sammen med en organisation, der hjælper opstartsvirksomheder til gavn for klimaet, og skabt firmaet “Itinnera Solutions”. Itinnera, fordi det er der, Minik Rosing er født og opvokset.

Gletsjermel er blevet strøet ud over marker i Danmark, Brasilien og Ghana for at undersøge, hvilken effekt leret fra Grønland har. På billedet er en landmand ved at undersøge, hvor meget større afgrøderne er vokset ved at være dyrket i gletsjermel på en mark i Ghana. Og det er en hel del større. Foto © : Jakob Gottschau/Still fra dokumentaren Magic Mud

Firmaet blev for alvor etableret i februar og får ifølge Minik Rosing stor interesse.

- Jeg håber, at det kan være med til at sikre, at alle de her interesser også bliver til noget, som kommer til at være til gavn for Grønland.

Samtidig samarbejder han med Selvstyret om, hvordan leret kan udvindes, og hvad Grønlands værditilvækst skal være.

- Min motivation er helt klart, at vi skal gøre noget ved klimaet og ved fødevaremanglen. Det kan også være med til at afhjælpe noget af den ulighed, der er i verden, for grunden til, at folk har dårlig økonomi i nogle lande er, at jorden er dårlig.

- Og så er det noget, der kommer fra Grønland og som har en væsentlig positiv effekt ude i verden, siger Minik Rosing.