Mineraludvinding er snart tilbage her i Grønland
Der blev skrevet et nyt kapitel i mineraludvindingen i Grønland idag.
Grønland får snart sin olivin-mine. Ikke alene skaber det arbejdspladser, men på sigt kan det betyde, at Grønlands hårdt prøvede økonomi kan komme på ret køl.
Landsstyreformand Hans Enoksen sprængte den første ladning dynamit, og banede dermed vejen over til fastlandet, hvor mineralet olivin ligger.
Borgmesteren i Maniitsoq Kommune, Søren Lyberth, er stærkt optimistisk:
- Det har stor betydning for vores kommune, men ikke kun os. Det er jo sådan, at vi er meget afhængige af fiskeriet her i Grønland, så derfor er det et stort skridt for landet, at udnytte de mineralske råstoffer, siger Søren Lyberth.
Også Hans Enoksen glæder sig:
- Jeg er glad og stolt over, at Grønland ikke kun skal sætte sit lid til fiskeri, men at vi nu også skal til at begive os ud i et nyt mineraleventyr, siger landsstyreformanden, og han fortsætter:
- Det er vigtigt for Grønland, at kunne tiltrække udenlandske investorer. Det skaber arbejdspladser, siger Hans Enoksen.
Olivin er et mineral, der stammer fra Jordens skorpe. den findes mange steder rundt omkring i Verden, men det er sjældent, man finder den i store koncentrationer med rent olivin som her.
Olivin kan bruges til mange ting, men finder størst anvendelse i stålproduktionen, hvor man tilsætter olivinen sammen med jernmalm i højovnen. Her hjælper den til med at fjerne de slagger, der er fra jernmalmen, således at jernen kan flyde ud som jern.
På verdensplan koster ét ton olivin mellem 100 og 150 kroner.
I år koncentreres der om prøver, og ifølge planen vil man udvinde 120.000 tons prøver.
Næste år bliver det mere end fordoblet, da man har planer om at nå 500.000 tons.
Planen er, at udvindingskapaciteten, der nu er på 1,1 mio. tons, skal udbygges til 2 mio. tons.
Entreprenørselskabet MT Højgaard & Schultz står for den daglige drift på stedet.