Mineindustrien er den mest korrupte i verden

Grønland risikerer at blive ramt af omfattende korruption, hvis mineindustrien rykker ind. Landet er dårligt forberedt, mener CSR Greenland.
Skrevet af Walter Turnowsky
12. december 2013 04:57

- Jeg er faktisk meget bekymret. Så klart lyder meldingen fra Anne Mette Christensen fra CSR Greenland.

CSR, der arbejder for at fremme virksomheders sociale ansvar, har netop afholdt en konference om korruption om menneskerettigheder. Det haster nemlig med at styrke beredskabet overfor korruption.

- Internationalt set må vi sige, at offentlige anlægsarbejder, minedrift og olieindustrien er de mest korrupte industrier i verden, fastslår Anne Mette Christensen overfor Qanorooq.

Hverken de grønlandske virksomheder eller selvstyret er fuldt ud forberedt på det der venter. CSR er begyndt at tage emnet om med de større virksomheder, og her er man begyndt at arbejde med emnet. Det er dog langt fra nok.

- Transparency Greenland lavede sidste år en rapport, hvor man kiggede på Grønlands etiske beredskab og på hvor godt man er klædt på til disse ny industrier. Og der er virkelig behov for, at der sker noget meget hurtigt, siger Anne Mette Christiansen.

Som det ser ud i dag, så har Grønland ikke de store problemer med korruption. Der er mest spørgsmål om gråzoner, hvor det kan dreje sig om, hvad man må modtage af gaver eller gode middage uden at gå over stregen. Derudover skal man naturligvis være opmærksom på de tætte kontakter mellem mange mennesker, fordi dette er så lille et samfund. Men Anne Mette Christiansen opfordrer til, at man allerede nu skaber klare linjer og gennemsigtighed, således at vi undgår egentlige korruption, når mineselskaberne holder deres indtog.

- Der er en risiko for korruption, når store beløb skifter hænder. Og Grønland har ikke ret mange institutioner på plads for at forhindre korruption. Derfor skal vi tage hul på debatten, om hvordan vi undgår at det sker.