Miljøminister forsvarer isbjørnekvoter i Nunavut

27. februar 2005 13:30

Nunavuts miljøminister Olayuk Akesuk fastholder, at det er rimeligt, at Nunavut har hævet kvoterne på isbjørnefangst med 115 bjørne. Kritikken af de hævede kvoter bliver ellers mere og mere skinger, efter at en ny flerårig optælling af områdets bjørne viser, at antallet er gået ned, ikke op.

Det er den statslige Canadian Wildlife Service, der har udgivet foreløbige undersøgelsesresultater. De viser at mellem 1995 og 2004 er antallet af isbjørne i området Western Hudson Bay gået fra 1200 bjørne til 1000 bjørne.

Og de tal er i direkte modstrid med miljøministerens argumenter for at hæve kvoterne. De baserer sig nemlig på lokale fangeres indberetninger om, at de ser flere og flere bjørne, og at der nu er så mange, at de udgør en reel fare for befolkningen.

Eksperter mener ikke nødvendigvis de to slags observationer er modstridende. Det kan nemlig være bjørnene, der har ændret vane og søger til nye territorier på grund af ændringer i for eksempel islaget.

Eksperterne anbefaler derfor at blive ved med at undersøge antallet af isbjørne videnskabeligt, og matche det med lokalbefolkningens egne observationer. Og så ændre kvoterne mere gradvist, så udkommet kan måles og behandles.