Miljømøde skal føre til forbedringer

24. februar 2006 10:43

Omkring 70 personer har været samlet i Sisimiut til miljøseminar i denne uge.

Og det vil samfundet bemærke på et tidspunkt, siger en af arrangørerne, Arne Willumsen, der er leder af Center for Arktisk Teknologi.

Det handler specielt om spildevand, hvor der fremover vil blive fokus på rensning af spildevand - og med grønlandsk arbejdskraft til at lave de anlæg, som skal bruges.

Spildevand var et af de fire konkrete områder, som miljøseminaret koncentrerede sig om – de øvrige er olieforurening på landjorden, havneslam – og ikke mindst affald. Det blev diskuteret om affaldet skal samles centrale steder i landet og brændes.

- Men der var opmærksomhed på, at det bliver meget centraliseret og dermed megen flytten rundt på affald. Der var enighed om mere lokale løsninger, siger Arne Willumsen.

Samtidig blev det diskuteret hvad der skal gøres med restproduktet fra affaldsforbrænding – flyveaske. I øjeblikket forhandles der om at sejle det til Norge, men…

- Det virker jo lidt overflødigt med sejlads til Norge, når det er så stort et land som Grønland, hvor der sagtens kan laves forsvarlig deponering, siger Arne Willumsen.