Miljøfarlige stoffer fra forbrændingsanlæg

11. februar 2005 16:00

Direktoratet for Miljø og Natur blev for tre år siden opmærksom på, at forbrændingsanlæg rundt om i landet udledte store mængder miljøfarlige stoffer i forhold til EU's og Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier.

Siden da er der sat forskellige ting i værk for at mindske udslippet af giftstoffer - blandt andet dioxin.

Der er blevet kigget på konstruktionen af anlæggene, og om det er muligt at transportere affaldet fra de mindre byer ind til forbrændingsanlæggene.

Så er der udsendt en ny driftsvejledning sammen med en video til forbrændingsanlæggene. Den fortæller, hvordan de skal fyre og blande affaldet rigtigt.

Der er også kigget på at etablere en effektiv røggasrensning på de anlæg, der er i byerne. Hvad vil det for eksempel koste at få renset for dioxin?

På nuværende tidspunkt er det er svært at sige, hvor meget de her ting har hjulpet. Tina Kreutzmann Petersen er konstitueret afdelingsleder i Direktoratet for Miljø og Natur, og hun ved heller ikke, om indsatsen har hjulpet

- Jeg håber det da, men da vi ikke har nogle nye målinger siden 2002 er det svært at påvise en effekt.

Hun og direktoratet har en affaldshandlingsplan på vej - derunder en plan om at nedbringe udledningen af dioxin fra forbrændingsanlæg. Den plan forventer direktoratet at få behandlet i landstinget til efteråret.