Midlertidigt udvalg gransker Inatsisartutmedlemmer

Inatsisartutvalget er overstået, og vælgerne har talt, men sammensætningen af Inatsisartut er ikke endelig afgjort. De valgte kandidater skal nemlig være valgbare. Det vil sige, at kandidaterne ikke må være dømt eller have fået en bøde, for en lovovertrædelse, som gør, at de kan anses for uværdige til at sidde i Inatsisartut.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
05. maj 2018 11:42

Ifølge Kent Fridberg fra Bureau for Inatsisartut er det Inatsisartut selv, der afgør, om medlemmerne er valgbare. Det sker efter indstilling fra et særligt udvalg, der hedder Det midlertidige Udvalg til Valgs Prøvelse.

Udvalget består af fem medlemmer, som skal gennemgå de valgte kandidaters oplysninger fra kriminalregistret.

Hans Enoksen fra Partii Naleraq bliver formand for udvalget, fordi han er aldersformanden for Inatsisartut - det medlem som sammenlagt har siddet længst i Inatsisartut. Det er Enoksen der som formand skal udpege de øvrige fire medlemmer af udvalget.

LÆS OGSÅ Flere kandidater har skandaler i bagagen

Én af de kandidater som udvalget uden tvivl vil diskutere er Partii Naleraqs Jens Napaattooq. Han blev i 2005 smidt ud af Naalakkersuisut efter at have brugt 128.000 kroner fra repræsentationskontoen i Hjemmestyret til private formål.

To år senere blev Jens Napaattooq idømt fire måneder i anstalten for misbrug af skatteborgernes penge.

Hans Enoksen siger om sin egen kandidat:

- Det er velkendt, hvad Jens Napatoq har gjort. Alligevel blev han valgt. Han har fået en foranstaltningsdom og den har han sonet. Han stillede op igen og blev genvalgt. Borgerne har været vidst, hvilke forbrydelser han har begået, og alle disse forhold bliver taget med i betragtningerne.

Selv siger Jens Napatoq til KNR, at han spændt afventer udvalgets afgørelse.