Meningsmåling: Demokraterne størst

07. oktober 2005 10:48

Det tegner til at Demokraterne vil få et kanonvalg ved det kommende landstingsvalg. Det viser en vælgeranalyse, der kan læses i dagens udgave af Sermitsiaq.

Ifølge vælgerundersøgelsen så vil Demokraterne være valgets store vinder. I det nuværende Landsting har partiet fem pladser; efter et valg vil Demokraternes gruppe bestå ni personer. Det vil tilmed være Landstingets største parti.

Partiformand Per Berthelsen siger, at selvom man skal tage den slags undersøgelser med et gran salt, så indikerer det en udvikling han kun kan være tilfreds med.

Men det er langtfra sikkert, at Demokraterne bliver en del af den politiske kabale, der handler om landsstyret. Hvis resultatet bliver som forudsagt i analysen, så vil IA og Siumut nemlig stadig kunne mønstre et flertal. IA vil holde sit mandattal på otte. Mens Siumut vil gå tilbage fra ti mandater til otte.

I alt 16 pladser i Landstinget og et flertal er dermed hjemme.

Valgets store taber ser ud til at blive Atassut. Ved det seneste valg i 2002 fik partiet indvalgt syv medlemmer, denne gang ligner det blot fem mandater. Det vil være Atassuts dårligste resultat nogensinde.

Partiformand Finn Karlsen siger at han ikke tror på sådan en analyse.

- Jeg er slet ikke bekymret, vi er optimistiske i Atassut, siger Finn Karlsen.

Vi skal også lige runde Kandidatforbundets Parti. Selvom partiet ser ud til at miste mange vælger, så vil partiet beholde sit ene mandat i Landstinget.

Undersøgelsen er lavet af HS analyse. De har i slutningen af september og begyndelsen af oktober måned talt med 437 personer, der er grundlaget for analysen.