Medindflydelse frem for blokpolitik

Hvis Demokraterne for første gang i partiets historie vinder et mandat i Folketinget, vil de bruge det helt og aldeles pragmatisk. Omvendt bliver det andet grønlandske medlem samt Naalakkersuisut lovet samarbejde - uanset partifarven.
Skrevet af Mads Fisker
31. august 2011 12:05

Uanset hvilke danske partier, der måtte få brug for mandatet til at skaffe sig flertal til det ene eller andet, vil Demokraterne gerne lægge en stemme til, hvis de til gengæld kan opnå indflydelse til gavn for Grønland.

- Hvis vi havde siddet i Folketinget i denne valgperiode ville vi for eksempel have indgået i forhandlinger omkring 2020-aftalen, hvor netop et enkelt mandat gjorde hele forskellen. Der kunne vi have fået forhandlet for eksempel en styrkelse af SAR-beredskabet hjem. De siddende folketingsmedlemmer fra Grønlands gjorde som bekendt ingenting i den situation. Demokraterne vil hele tiden arbejde for at opnå størst mulige fordele for Grønland uanset om statsministeren hedder Helle eller Lars, lyder det fra Michael Rosing på vegne af partiets fire kandidater.

Valganalytiker Henrik Skydsbjerg pegede i en analyse i aftenradioavisen i går netop på, at et mandat til Demokraterne eller Atassut vil kunne åbne op for uvante og interessante perspektiver, da støtten til den såkaldte røde blok i så fald ikke vil være ubetinget.

- Hvis det kommer til at være meget lige i Danmark, står vi derfor pludselig i en situation, hvor man kan deltage i nogle forhandlinger og måske få nogle ekstra tiltag til gavn for Grønland, sagde Henrik Skydsbjerg.

Modsat Demokraternes modvilje mod forhåndstilsagn til den ene eller anden blok, garanterer partiet omvendt et samarbejde med det andet hjemlige folketingsmedlem og det til enhver tid siddende Naalakkersuisut, lyder det i dag.

Ved seneste folketingsvalg i 2007 modtog Demokraterne 4.586 stemmer svarende til 18,3 procent.