Masser af smøger i folkeskolerne

29. december 2005 13:57

Kort før jul bragte vi nyheden om, at 7.b på Kangillinnguit skole i Nuuk vandt Paarisas røgfrie klassekonkurrence. Med prisen fulgte 20.000 dejlige kroner. Desværre er det samlede billede af børns rygning i Grønland langtfra pletfrit.

-Jeg støder på børn i 8-10-årsalderen, der ryger. Omkring 10-årsalderen er det jævnligt, at børnene siger, at de har røget i smug i et stykke tid, siger Line Dahlentoft, der er forebyggelseskonsulent i Nuuk Kommune. Line Dahlentoft opfordrer forældrene til at gribe fat i problemerne i en tidlig alder. Allerede når børnene er omkring 10 år er det en god ide at få en snak om tobakkens skadelige virkninger på kroppen. Heriblandt at rygning kan skade væksten og føre til kræft.

At rygning er et stort problem i Grønland blev også slået fast i en undersøgelse fra Paarisa i 2003. Her står blandt andet at cirka 4 ud af 10 skoleelever i alderen 14-17 år kan betragtes som rygere. En anden undersøgelse fra verdenssundhedsorganisationen WHO viser, at unge i Grønland mellem 11-15 år ryger mindst en gang om ugen.

Line Dahlentoft kommer ofte ud på skolerne for at fortælle om de farlige cigaretter. Her forsøger hun blandt andet at appellere til børnenes fælles bånd.

-Vi arbejder meget med ven- og kammeratskab, herunder at man skal støtte hinanden og ikke friste andre til ryge. Vi forsøger også at fortælle, at der er mange andre ting, man kan lave i stedet for at ryge, siger Line Dahlentoft.

At det er vigtigt at blive ved med at informere om rygning fremgår af Paarisas undersøgelse, som hæfter sig ved, at cirka en fjerdel af de unge erklærer sig uvidende om risikoen ved rygning.