Mangel på kollegieværelser

07. juni 2006 16:34

Der mangler kollegieværelser til de studerende i Grønland. Det går især ud over de unge fra bygderne, som gerne vil gå på voksenskolernes, Piareersarfiit´ i byerne.

Alene i Ummannaq Kommune skal 35 unge mellem 15 og 25 år begynde under Piareersarfik til august, hvoraf 23 af dem kommer fra bygderne.

-Vi kan ikke tilbyde syv af dem nogen bolig, siger Bent Rosing, Centerleder for Piareersarfik i Uummannaq.

Vi er i samarbejde med kommunen i gang med at finde en løsning. Eventuelt ved at overtage BSU–huse og få dem renoveret. Lige nu er vi i gang med 2 huse, som vi meget gerne vil have af kommunen. Selvom kommunen overtager de 2 boligstøttehuse og renoverer dem, er problemerne ikke slut. De to huse kan kun indkvartere første-års eleverne.

Anden-års eleverne må selv ud på det private boligmarked for at finde et sted at bo, siger Bent Rosing.

Borgmester Jens Lars Fleischer siger, at selvom kommunerne overtog ansvaret for erhvervsuddannelsen fra første januar fra Hjemmestyret, er Hjemmestyrets opgave at byggerierne følger med i udviklingen.

-Landspolitikkerne opfordrer mange unge til videreuddannelser, men hvis kollegiebyggerierne ikke følger med, vil mange unge miste lysten til at videreuddanne sig, siger Uumannaqs borgmester Jens Lars Fleischer. Han siger også, at kommunalbestyrelsen, i Ummannaq, i marts måned har henvendt sig til Landsstyret om problemet omkring kollegieværelserne, og at de ikke har fået skriftlig svar på det endnu.

Konsulent i Direktoratet for Erhvervsuddannelser, Ulla Broberg, oplyser, at der ligger et forslag klar om, at der afsættes 20 millioner kroner til kollegiebyggeri i 2007, men, at der ikke er afsat penge til byggeri i år.