Mange årsager til fravær

16. maj 2006 09:42

Boligmangel, personlige problemer, aborter, børn… Forklaringerne er mange når man spørger GU-ledelsen hvorfor der er en stigning i antallet af elever der skal op til eksamen på særlige vilkår. Det betyder fuldt pensum i alle fag og gælder for de elever der har forsømt for meget i løbet af året.

Stigningen gælder i hele landet.

På Nordgrønlands Gymnasium i Aasiaat er der i alt 32 elever på skolens tre klassetrin der skal op på særlige vilkår. Det er ifølge skolen en stigning på 100 procent i forhold til sidste år:

- Det har været markant højere i år end sidste år. det har vi været frygteligt kede af, siger fungerende rektor Birger Lundholm. På Sydgrønlands Gymnasium er stigningen på 25 procent, oplyser Gregers Aagaard fra GU-Qaqortoq. I Nuuk er der otte 3. GU-elever på særlige vilkår mod fire sidste år. Generelt er det for mange siger rektor Margit Motzfeldt:

- Det gælder altså både for 1.,2. og 3.g at der er for mange, der kommer over påå særlige vilkår.

Men der er forskellige forklaringer på, hvorfor der er sket en stigning. I Aasiaat peger de på boligmangel, fordi der sidste år blev optaget en ekstra 1. GU-klasse. Det betyder 25 ekstra elever uden at der fulgte boliger med til dem. Fungerende rektor Birger Lundholm forstår godt kravet om flere studerende, men det medfører en svær boligsituation:

- Vi har måttet huse i private lejemål, og det har været meget turbolent. Nogle har skullet flytte op til fem gange og det er stærkt medvirkende til at nogle elever ikke har kunnet holde skansen.

Det er ikke nødvendigvis mange lektier eller kedelig undervisning. Personlige problemer er snarere årsagen siger rektor i Nuuk, Margit Motzfeldt:

- Der er flere elever, der har alvorligt syge forældre og flere der får abort, og så har vi haft et selvmord på skolen, som påvirkede eleverne meget.

Sydpå i Qaqortoq er problemet tilsyneladende ikke aborter – men snarere det modsatte: At pigerne bliver tidligt mødre, og dermed er udsat for et større arbejdspres. Og de har jo syge børn, der gør, at deres forsømmelse vokser, siger rektor Gregers Aagaard fra Sydgrønlands Gymnasium i Qaqortoq.