Mærskansatte får slaveløn

Australiens største fagforening anklager Mærsk for at have filippinere ansat under slavelignende forhold.
Skrevet af Naimah Hussain
28. februar 2011 10:37

Den danske rederigigant Mærsk har filippinske medarbejdere ansat til under 16 kroner i timen på en boreplatform i det vestlige Australien, lyder beskyldningen fra Australian Workers Union.

- De bliver betalt nærmest slavelignende lønninger af det danske selskab, hvis arbejdere i nogle tilfælde tjener mindre end tre australske dollar - knap 16 kroner i timen -, siger Paul Howes, som er national sekretær i fagforeningen.

- Vores medlemmer på samme arbejdsplads tjener i gennemsnit 132.000 dollar om året (cirka 726.000 kroner), understreger han.

Ifølge Paul Howes tjener en teenager på McDonalds mere end de filippinske medarbejdere, som er uddannet i hjemlandet til arbejdet på boreplatformen.

Henning Jørgensen, professor ved institut for arbejdsmarkedsforsker, mener, at det er umuligt at klare sig i Australien med så lave lønninger, som nogle af de filippinske medarbejdere får.

De arbejder på boreplatformen Mærsk Discoverer i et olie- og gasrigt område i den vestlige del af Australien. Fagforeningens kritik har nu fået Mærsk til at love at sætte en undersøgelse i gang.

A.P. Møller-Mærsk fik sidste år et overskud før skat på 59,6 milliarder kroner. Det er det bedste resultat nogensinde i koncernens 106 år lange historie.