Qulaarpaa Mærket for livet

Børn, der bliver udsat for seksuelle overgreb, slæber rundt på en byrde resten af deres liv. De har færre venner, har sværere ved at få en uddannelse og har oftere et højt forbrug af alkohol.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Walter Turnowsky
04. maj 2015 14:05

Når en voksen forgriber sig på et barn, så vil dette barn få et dårligere liv bagefter. Det fastslår en ny rapport om seksuelle overgreb.

Dette er næppe i sig selv overraskende, men for første gang er det blevet undersøgt, præcist hvordan overgrebet påvirker livet for de krænkede børn.

Fakta

Rapporten 'Unge i Grønland med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb' er udarbejdet af SFI - Det nationianale Forskningscenter for Velfærd. Den er bestilt af Naalakkersuisut.

  • Undersøgelsen er foretaget blandt unge mellem 18 og 25.
  • 400 unge har fået tilsendt et spørgeskema. 151 har svaret.
  • De unge er fordelt over hele landet og der er unge fra både by og bygd.
  • Derudover er 90 unge blevet interviewet mere detaljeret.

Fare for nyt overgreb

En af de måske mest ubehagelige konsekvenser af et overgreb er, at barnet eller den unge har en betydelig højere risiko for at blive udsat for et nyt overgreb end andre unge.. Det er især pigerne, der i fare for, at de endnu engang bliver krænket.

I forvejen har de et væsentligt tungere liv end andre. De har et lavere selvværd, er mindre tilfredse med livet og har færre venner.

 

En ond cirkel

Mange af de krænkede unge går i stå efter folkeskolen. Langt hyppigere end deres jævnaldrende får de ingen uddannelse ud over 10. klasse.  Igen er det pigerne, der er hårdest ramt.

Dette skal sammenholdes med, at de væsentligt hyppigere drikker sig fuld og dermed yderligere påvirker deres mulighed for at få en uddannelse. Undersøgelsen kan ikke fastslå om det er det seksuelle overgreb, der er årsag til det store alkoholforbrug. Eller om det tværtimod er alkoholforbruget, der øger risikoen for et overgreb. Rapporten fastslår dog, at det er vigtigt at være opmærksom på seksuelle overgreb, når unge har et højt forbrug af alkohol.

En tredje faktor, der formentlig spiller sammen med de to ovenstående er, at de unge kvinder får deres første barn tidligere, hvis de har været udsat for et seksuelt overgreb tidligere i deres liv.