Lykketoft skal ikke vide sig for sikker på de grønlandske mandater

06. februar 2005 14:32

Både statsminister Anders Fogh Rasmussen og oppositionsleder Mogens Lykketoft skal være forsigtige med på forhånd at regne med støtte fra et bestemt antal af de to folketingsmandater, der på tirsdag bliver valgt herhjemme.

Det vurderes nemlig, at en borgerlig fremgang kan give valg til Demokraterne, der har lovet at støtte den siddende regering i det danske folketing. Også Atassut peger på Anders Fogh Rasmussen, hvis de vinder et mandat på tirsdag. I øjeblikket støtter de to grønlandske folketingsmedlemmer som udgangspunkt Socialdemokraterne i Folketinget.

Redaktørerne for de to aviser, AG og Sermitsiaq vurderer, at de to nuværende folketingsmedlemmer, Lars-Emil Johansen, Siumut, og Kuupik Kleist, IA, ikke begge to kan være sikre på at blive genvalgt.

- Demokraternes formand, Per Berthelsen, har en chance for at blive valgt på bekostning af Lars-Emil Johansen. Mange vælgere efterlyser fornyelse, og Lars-Emil Johansen har ført en svag valgkamp, siger AG's redaktør, Laila Ramlau-Hansen, til Ritzau.

Redaktør Poul Krarup fra Sermitsiaq er dog ikke sikker på, at det er Lars-Emil Johansen, der bliver taberen.

- Per Berthelsen kan true et af de nuværende folketingsmedlemmer, men valget er umuligt at forudsige. Siumut står dårligt i hovedstaden Nuuk og blandt de uddannede, men partiet kan mønstre stemmer på kysten, siger han til Ritzau.