London Mining i betalingsstandsning

Ebolaudbruddet, der har kostet tusinder af mennesker livet i Vestafrika, får nu overraskende konsekvenser på Grønland.
London Miningip Isuani piiaavissatut pilersaarutaata assiliarineqarnera Foto © : London Mining
Skrevet af Nauja Møller
17. oktober 2014 17:07

Drømmen om den store jernmine ved Isukasia i Godthåbsfjorden 150 km nordøst for Nuuk i Grønland ligger for døden, skriver Berlingske Business og årsagen er noget overraskende den aktuelle ebola-epidemi i Vestafrika.


Jernminen skulle give 3.000 arbejdspladser under opførelsen og årligt spytte omkring to milliarder i Landskassen, men planerne hænger nu i en tynd tråd, skriver avisen.

Læs også Jernmineprojekt på tynd is

London Mining, der har fået tilladelsen til at opføre den store mine, er nemlig gået i betalingsstandsning, fremgår det af en pressemeddelelsel.


Selskabet har været under pres fra jernpriserme, der er faldet 40 procent alene i år, men dødstødet blev sat ind af ebola-epidemien i Sierra Leone.


London Mining var i gang med at forsøge at sælge Marampa-minen i Liberia, 120 km nord for hovedstaden Freetown, men ebola-epidemien har gjort det umuligt at finde en interesseret køber.

Læs også London Mining kan komme på indiske hænder

Ebola-truslen betyder, at arbejderne i minen får tjekket temperaturen to gange dagligt for at spotte evenetuelt smittede. Produktionen i minen, der udgør 10 procent af landets bruttonationalprodukt, har været under et stort pres på grund af ebola-epidemien.


Mineprojektether i landet har været genstand for stor opmærksomhed, fordi London Mining havde planlagt at importere størstedelen af arbejdskraften fra Kina til løn- og arbejdsforhold, der ligger under de grønlandske standarder. Minen vil være den største til dato i Grønland og har en værdi af 14 milliarder kroner.

Læs også London Mining i alvorlig krise

London Mining har de seneste syv år brugt op mod 60 mio. dollars eller knap 340 mio. kr. på forarbejdet til minen i Isukasia. Det er alt fra efterforskning til prøveboringer, vurderinger af social og miljømæssig bæredygtighed af minen, lønsomhedsstudie og udarbejdelse af ansøgning om udvindingstilladelse.