Lidt flere kvinder stiller op

Skrevet af Karsten Sommer
18. oktober 2005 13:28

Med offentliggørelsen i går af IA´s og Kandidatforbundets kandidater til Landstingsvalget, kan man begynde at danne sig et overblik over det samlede deltagerfelt på 205 kandidater, der stiller op i år.

En af de ting, der har været en del spænding om op til valget, er antallet af kvindelige kandidater. Og en hurtig sammentælling viser at det går fremad for de kvindelige kandidater – men meget langsomt.

Ved Landstingsvalget i 2002 var 21% af kandidaterne kvinder – i år 24,8%. Eller omsat i tal – i 2002 stillede 42 kvinder op – i år 51.

At der er flere kvindelige kandidater end sidst, kan man først og fremmest takke IA-partiet for. 21 af partiets 48 kandidater er kvinder – eller omsat i procenter – 43% kvinder mod 34% ved sidste valg.

Siumut tegner sig også for en mindre fremgang – fra 13% kvinder ved sidste valg til 18% i år.

Ikke noget imponerende tal for landets største parti. Sølle 11 kvinder ud af Siumuts 60 kandidater.

De øvrige partier har nogenlunde uændret andel af kvinder – og alle med tal, der betyder at cirka hver femte kandidat er kvinde.

Karna Jokumsen er medlem af Ligestillingsrådet – vi spurgte om den lille fremgang fra 21% til små 25% imponerer hende?

- Jeg synes ikke det er voldsomt imponerende, men jeg synes det er positivt at tallene går i den rigtige retning.

- Det går jo langsomt, fordi kvinder traditionelt er mere tilbageholdende. Mænd er meget bedre til at promovere sig selv og deres holdninger.

Ved sidste valg kom der 11 kvinder i Landstinget ud af 31 medlemmer, altså lidt mere end en tredjedel. Karna Jokumsen håber det kommende valg vil føre til endnu flere kvinder i Landstinget.

- Men kvinder skal være ekstra gode til at argumentere for deres synspunkter i forhold til mænd. For faktisk viser de undersøgelser Ligestillingsrådet har lavet, at alle giver udtryk for at forholdene bliver bedre, jo flere kvinder der kommer ind i politik.

- Så hvis kvinderne skal opnå valg, skal de være meget konkrete i det de vil arbejde for. Og så skal de faktisk arbejde for det, også efter valget, så man kan se at der kommer et resultat ud af det, sådan som de har lovet.

- Det er jo ellers det der ofte sker. Der bliver lovet en masse, men der sker ikke noget, slutter Ligestillingsrådets Karna Jokumsen.

Allersidste frist for opstilling af kandidater er om en uge, den 25.oktober, så der kan nå at komme flere kvindelige kandidater inden da.