Lavine skyld i dødsulykke

Det var en lavine, der lørdag var skyld i en voldsom dødsulykke i Kobbefjorden, hvor en 27-årig mand blev begravet i sneen.

Den unge mand var ude at køre på snescooter, da ulykken indtraf, og dagen derpå er man chokeret i snescooterforeningen Qamutit, som den nu afdøde, havde været medlem af i mange år.

- Her dagen efter sidder vi med en følelse af afmagt, siger Mikkel Andreasen, som er formand for Qamutit.

Politiet fik anmeldelsen fra den 27-åriges venner lørdag klokken 13.20, og til TV 2 udtaler vagtchef Brian Thomsen, at man nok aldrig havde fundet ham, hvis han havde kørt alene.

Vigtigt med forholdsregler

Derfor er der ifølge snescooterforeningen en række ting, man skal være opmærksom på, når man bevæger sig ud i den til tider barske grønlandske natur.

- Der er nogle simple forholdsregler. Kør aldrig alene, og man skal have det rigtige udstyr med til lavinesøgning, det kan være lavinebippere, og man skal også have en skovl med.

Desuden skal man være særligt påpasselige med nordvendte skråninger, og hvis man tager ud efter en periode med skiftende temperature.

- Hvor der har været tøvejr, og der er kommet let sne ovenpå, så sidder sneen let, og det er ikke altid til at se, da det kan se meget uskyldigt ud sådan en skråning. Men lige pludseligt skal der kun en lille ting til, før der kommer store mænger snemasser ned over fjeldsiden, og dem kan man ikke stå imod.

LÆS OGSÅ Nyt sneskred i Qaqortoq

Dygtig snescooterkører

Ifølge Qamutit var den 27 årige en fantastisk dygtig snescooterkører, som altså blev offer for lavinen. 

Derfor er det ifølge formanden for snescooterforeningen vigtigt, at man tager ved lære af denne tragiske ulykke.

- Vi kører alle rundt med en eller anden form for sikkerhedsudstyr enten veste, der beskytter vores krop, eller lavinesøgere og airbags, som laver en ballon om den person, som nu er uheldig at ryge i en lavine. Jo bedre vi bliver til at bruge de værktøjer og de redskaber, jo bedre er vi til at hjælpe hinanden, når ulykken sker, sagde Mikkel Andreasen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt