Landstinget mødes for første gang i morgen

30. november 2005 16:22

De mødes i morgen klokken 11.00, og så går det løs.

De 31 nye landstingsmedlemmer, der blev valgt ind den 15. november skal for første gang samles i Landstingssalen, hvor de skal gennemgå en lang række punkter.

Et af de vigtigste punkter bliver, at de nye Landstingmedlemmer skal godkende valg af Landsstyreformanden og de nye Landsstyremedlemmer, som de er foreslået af Landsstyrekoalitionen.

Grønland har efter det seneste valg fået en bred koalition bestående af Siumut, IA og Atassut, og de tre partier har tilsammen 23 mandater ud af de 31 i Landstinget.

Det giver dem klart flertal til at få opbakning til de foreslåede landsstyremedlemmer, der er fordelt med fire fra Siumut og to fra hver af de øvrige koalitionspartier, IA og Atassut.

Så når godkendelsen fra Landstinget er i hus, så har Grønland officielt fået sit nye Landsstyre.

Derefter skal Landstinget godkende et forslag om at ændre den midlertidige landstingsbevillingslov for næste år. Den midlertidige finanslov for 2006, der blev godkendt af Landstinget da der blev udskrevet valg tager nemlig ikke højde for nogle af de opgaver, der ikke kan vente til Landstinget vedtager den endelige finanslov i foråret.

Det drejer sig blandt andet om landingsbanen i Paamiut, hvor der skal sættes penge af nu, hvis arbejdet skal være færdig i slutningen af 2007 som det er planlagt.

Derudover vil Landsstyret have sat penge af til to vandkraftprojekter på den midlertidige finanslov, for at arbejdet ikke skal vente til foråret.

I morgen skal Landstinget også godkende valg af Landstingets formand og ombudsmand.