Landsstyret savner fodslag om udenrigslov

03. marts 2005 15:12

Landsstyret er tilsyneladende internt uenige i spørgsmålet om lovforslaget om Grønlands kompetencer på udenrigsområdet. Landsstyreformand Hans Enoksen (S) mener loven skal vedtages som den er. Men hans vicelandsstyreformand Josef Motzfeldt (IA) slår bremserne i.

Lovforslaget, der åbenbart skiller de to koalitionspartnere ad, handler om Grønlands ret til at indgå internationale aftaler. Men forslaget har fået Færøerne til at brokke sig. De vil nemlig ikke bindes af en paragraf i lovforslaget. Her står der at når Grønland og Færøerne indgår aftaler der vedrører begge lande skal de handle i enighed. Det drejer sig i praksis primært om fiskeriaftaler i de nordatlantiske organisationer NAFO, NASCO og NEAF. Altså der, hvor Grønland og Færøerne udgør Rigsfællesskabet fordi Danmark ikke fisker i de dele af verden. Men det er, ifølge embedsmænd, også stort set de eneste områder. Loven betyder med andre ord ikke at Grønland skal spørge Færøerne om lov, hvis Hjemmestyret vil indgå en aftale med Canada om for eksempel uddannelse.

Ikke desto mindre er Færøerne altså bange for konsekvenserne og har derfor bedt statsministeren og landsstyreformanden om at udsætte lovforslaget. Hvilket Hans Enoksen har afvist. Mens hans landsstyrekollega Josef Motzfeldt har mere forståelse for færingenes synspunkter. Og det har Den nordatlantiske Gruppe også. Gruppen har skrevet til statsminister Anders Fogh Rasmussen og bedt ham trække forslaget tilbage, indtil der er en afklaring. God idé lyder det fra Josef Motzfeldt:

- Det er en rigsdel. Det er Færøerne der er imod. Så opfordringen fra Den nordatlantiske Gruppe om at regeringen skal gå i dialog med det færøske landsstyre er helt på sin plads, siger Josef Motzfeldt.

Hans udmelding kommer en uge efter Hans Enoksen har afvist at udsætte lovforslaget.

For den udenforstående kunne det tyde på en vis uenighed i landsstyret. Men det er der slet ikke tale om ifølge Josef Motzfeldt.

- Nej, jeg synes Hans Enoksen har ret i sin formulering. Men hvis den færøske del ikke er i samme situation som det grønlandske landsstyre så synes jeg man skal nå til en forståelse med hinanden, siger Josef Motzfeldt der oplyser at han ikke har drøftet sagen med landsstyreformand Hans Enoksen.