Landsstyret ignorerer dansk kritik

Skrevet af Mads Lynge
30. maj 2006 15:47

Det grønlandske Landsstyre holder sig tilsyneladende passiv i forholdet til justitsminister Lene Espersens stærke kritik af Landsstyret i sidste uge.

Justitsministeren brugte stærke vendinger i sin kritik af Landsstyrets beslutning om, at Great Greenland igen kan købe canadisk sælskind.

- Jamen, det er jo forfærdeligt. Det er dyrplageri ud over alle grænser, og jeg håber at det grønlandske Hjemmestyre/Landsstyre tænker sig om en ekstra gang inden de sætter hele Grønlands renommé over styr, sagde Lene Espersen til tv-avisen.

Siden hen har partifællen fra det Konservative Folkeparti, og medlem af EU-parlamenet, Gitte Seeberg, kritiseret Landsstyrets beslutning.

Til radioavisen sagde (Gitte) Seeberg, at forbrugerne kan vende ryggen til de grønlandske sælskind, uanset om kølledrab på sæler er godt eller ej.

Kritikken fra dansk side slutter dog ikke her.

Samme dag som justitsministeren udtaler sig, nemlig onsdag den 24.maj, opfordrer Dyrenes Beskyttelse også til en generel forbud mod sælskindsprodukter.

Fra grønlandsk side har fisker- og fangerorganisationen, KNAPK, meldt deres afstandstagen til justitsministerens kritik, men har samtidig understreget, at de grønlandske fangere selv kan forsyne Great Greenland med sælskind.

Fra politisk side, har Grønlands ene folketingsmedlem udtalt sig til radioavisen, nemlig IA’s Kuupik Kleist.

I sin udtalelse fra igår, tog han også afstand til Lene Espersens kritik, og mente at fangererhvervet her i landet kunne komme til at lide under den kritik.

Han har dog lovet at tage sagen op til diskussion, når Folketinget på torsdag efter planen afholder sin afslutningsdebat.

Fra Landstingets side har formanden for fiskeri- og fangstudvalget, IA’s Ane Hansen, bedt Lene Espersen trække sine ord tilbage, og henvist til at ministerens udsagn bygger på uvidenhed.

Radioavisen har forgæves forsøgt at få en udtalelse fra Landsstyreformand Hans Enoksen, der istedet henviser til Landsstyremedlemmet for fangst og fiskeri, Finn Karlsen.

Han ønsker dog imidlertid ikke at udtale sig om sagen.