Landsstyret: 400 mio. kr. skal omlægges til uddannelse

13. marts 2005 13:31

Der skal omlægges op mod 400 millioner kroner til uddannelse frem til år 2013, foreslår landsstyret i den nye Politisk-Økonomisk beretning 2005.

Ud af en befolkning på 57 000 mennesker, mangler 26 000 en kompetencegivende uddannelse. Faktisk har kun en tredjedel af arbejdsstyrken en uddannelse udover grundskole.

Og det er altså alt for lidt, hvis Grønland skal udvikle sin økonomi hen imod selvstyre, fastslår beretningen. Landsstyremedlem for finanser Josef Motzfeldt betegner Grønlands nuværende uddannelsesniveau som den største hæmsko for vækst.

- Når der kun er cirka en tredjedel af en årgang der gennemfører en kompetencegivende uddannelse, så har vi et kæmpestort efterslæb. Og det går udover både produktivitet og konkurrenceevnen med udlandet, siger Josef Motzfeldt.

Landsstyret vil have Landstingets mening om perspektiverne i den politisk-økonomisk beretning allerede på forårssamlingen i år. Blandt andet skal partierne direkte forholde sig til, hvor og hvordan der kan gennemføres nedskæringer, så der frigøres penge til vækst.